Składniki: Syrop: 2 szklanki wody 1 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny Ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 jajka 50 g masła szczypta sody 200 g sera ricotta
Składniki: 3 duże ugotowane ziemniaki 1 ugotowana marchewka 150 g groszku 1 filet z kurczaka – ugotowany 1 opakowanie ciasta yufka 1 i 1/3 szklanka oleju 1 jajko jogurt naturalny sól ostra papryka w płatkach ( pul biber)
Zakończenie ramadanu (ramazanu) to dla muzułmanów wielkie święto, w Turcji to Şeker bayramı a w części arabskiej „Hari Raya Aidilfitri”. Tego dnia każdy muzułmanin daje jałmużnę za każdego członka swojej rodziny i spotyka się ze swoimi bliskimi. Każdy z tej okazji zakłada swoje najlepsze ubranie, to dzień radości dla wszystkich. W pierwszy dzień święta każdy […]
Powitanie Ramazanu W Turcji już od dłuższego czasu muzułmanie zaczęli ozdabiać i przystrajać meczety w ozdobne lampki i świetlne napisy. Minarety zostały oświetlone, dywany w meczetach wyczyszczone, teren przed meczetami i dziedzińce meczetów wysprzątane. W ostatnią sobotę tygodnia 28.06 rozpoczął się najświętszy miesiąc ze wszystkich miesięcy czyli miesiąc postu zwany tutaj Ramazan. Już kilka dni […]
Ciasto filo jest bardzo wszechstronne, możemy je nadziewać czym chcemy. Dzisiaj wariacja na temat tureckiej baklavy, bo do środka zamiast orzechów dałam masę daktylową. Składniki: opakowanie ciasta filo 150 g masła Nadzienie 600 g daktyli 0,5 łyżeczki mahlepu 70 ml mleka Syrop 0,3 l wody, 180 g cukru, sok z cytryny lub pomarańczy
Przepis na chałwowe ciasto drożdżowe Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 100ml letniej wody 2,5 dag drożdży 5 dag cukru 5 dag miękkiego masła 1 jajko i 1 żółtko Składniki na nadzienie: 150g chałwy do smarowania 300g tradycyjnej chałwy (smak dowolny) Podane składniki wrzucamy do miski lub na stolnicę, wyrabiamy luźne ciasto, następnie dzielimy na […]
Przepis na kűnefe został trochę zmodyfikowany do polskich warunków i smaków. Do środka dodałam jabłka ze słoika takie jak na szarlotkę. Muszę szczerze przyznać, że wyszło przepyszne. Składniki: 1 kg ciasta kadayıf ( tzw. włosy anielskie) 500 gr jabłek w słoiku 500 gr masła 380 g cukru 450 ml wody sok z połowy cytryny 50 […]
Baklava, ten słynny turecki deser, znany jest na całym świecie ze swojego bogatego smaku i warstwowej tekstury. Tradycyjnie składający się z warstw cienkiego ciasta filo, syropu i orzechów, ten wyjątkowy smakołyk ma wiele regionalnych odmian. W naszym przepisie dodamy jednak nutę nowoczesności i świeżości, wprowadzając do tego klasycznego deseru aromatyczne pomarańcze. Przygotowanie baklavy z pomarańczami […]
Antalya, zwana również „Perłą Tureckiej Riwiery”, to miasto, które z roku na rok przyciąga miliony turystów z całego świata. Położona na południowym wybrzeżu Turcji, między błękitnymi wodami Morza Śródziemnego a majestatycznymi szczytami Gór Taurus, Antalya jest nie tylko wspaniałym miejscem wypoczynkowym, ale również fascynującym punktem na mapie kulturowych podróży. Historia i zabytki Antalyi Antalya, dziś […]
Turecka kuchnia jest znana na całym świecie ze swojej głębi i złożoności smaków, co w dużej mierze zawdzięcza bogatej palety używanych przypraw. Od pachnącego cynamonu, przez pikantny sumak, aż po słodkawą nutę mahlebu – każda przyprawa dodaje danym daniom charakterystycznego, niepowtarzalnego aromatu. W naszym artykule zabierzemy Cię w podróż po fascynującym świecie tureckich przypraw, prezentując […]