Czym jest yufka?
Yufka to cienkie, elastyczne ciasto, podobne do filo, ale nieco bardziej miękkie i łatwiejsze w użyciu. Jest niezastąpionym składnikiem w kuchni tureckiej, gdzie wykorzystuje się je do różnych wypieków i przekąsek. Dzięki trójkątnemu kształtowi, ciasto jest idealne do zawijania Sigara Böreği, które swoją formą przypominają małe cygara.
Yufka jest świeża i elastyczna – łatwa do zwijania, nie łamie się i nie kruszy.
Ciasto yufka doskonale nadaje się do przygotowania Sigara Böreği, ale sprawdzi się również w innych potrawach. Możesz je nadziać różnymi składnikami i przygotować na kilka sposobów:
Smażone Sigara Böreği – klasyczna wersja z nadzieniem z białego sera i natki pietruszki, smażona na złocisty kolor.
Pieczone Sigara Böreği – lżejsza alternatywa, równie chrupiąca i smaczna.
Wegetariańskie wersje – nadzienie z ziemniaków, szpinaku, sera lub warzyw.
Mięsne warianty – wypełnione mielonym mięsem z przyprawami.
Sposób użycia
Rozłóż trójkątną yufkę na płaskiej powierzchni.
Nałóż wybrane nadzienie na szerszą część trójkąta.
Zawijaj ciasto, formując rulonik, a końcówkę zwilż wodą, aby dobrze się skleiła.
Smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru lub piecz w piekarniku.
Przechowywanie
Przechowywać w lodówce w temperaturze do +7°C.
Po otwarciu zaleca się zużycie w ciągu kilku dni.
Można mrozić, aby przedłużyć świeżość.
Pakowane próżniowo. W opakowaniu ok 25 szt.
Ciasto jest trójkątne.
Składniki: mąka pszenna, woda, środek utrzymujący wilgoć (gliceryna), sól, konserwant (sorbinian potasu)
Informacja dla alergików:
Zawiera gluten
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1204 kJ / 284
kcal; Tłuszcz 1,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g; Węglowodany
57 g, w tym cukry 1,8 g; Białko 9,1 g; Sól 1,9 g.
Waga: 360g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.