Wielowarstwowe, grube dno szybko się nagrzewa i na długo utrzymuje temperaturę.
Czajnik jest wytrzymały na wysokie temperatury.
Nienagrzewające się uchwyty.
Czajnik przeznaczony dla kuchenek indukcyjnych, ceramicznych, gazowych, elektrycznych, halogenowych.
– Górny imbryk służy do parzenia herbaty i jest pojemności 0,9 l;
– w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 1,8 l.
Średnica podstawy dolnego czajniczka: ok 16,5 cm,
Wysokość z pokrywką: 26 cm
Czajnik posiada jedną pokrywkę – na górny czajniczek.
Sposób parzenia herbaty w czajniku:
Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowy imbryk). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru. W Turcji herbatą delektujemy się o każdej porze dnia, od wczesnego ranka do wieczora, zarówno w domu, w pracy i na ulicy. Do herbaty podajemy lokum i chałwę lub kurabiye – słone ciasteczka.
Smacznego!
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.