Turecka baklawa z miodem jest odrobinę mniej słodka niż jej odpowiednik z syropem cukrowym, ale z pewnością znacznie zdrowsza. Prawdziwa turecka baklawa (prawidłowa pisownia baklava) występuje w setkach wariantów. Różnią się one rodzajem nadzienia, syropami oraz metodami nakładania i formowania kolejnych warstw ciasta filo. Nasz dzisiejszy przepis jest klasyczną wersją tureckiej baklawy, ale słodzoną miodem, […]
Category Archives: Produkty: baklawa
Baklava, z jej chrupiącymi warstwami ciasta filo nasączonymi słodkim syropem, jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i ukochanych deserów tureckich na świecie. Tradycyjna baklava łączy w sobie subtelne aromaty takie jak orzechy, miód i czasem cynamon lub goździki. Jak jednak samodzielnie przygotować to wykwintne cudo w domowym zaciszu? W tym artykule przeprowadzimy Cię przez szczegółowy proces […]