W świecie kulinariów, gdzie smak i wygląd muszą iść w parze, wyłowienie prawdziwej perełki to nie lada wyzwanie. Ale oto nadeszła – pyszna dubajska czekolada z ciastem kadaif i pastą pistacjową – deser, który łamie wszelkie konwenanse. Jeśli chcesz olśnić gości lub zdobyć setki lajków w mediach społecznościowych, to trafiłeś w dziesiątkę. A jak przygotować […]
Category Archives: Desery
Choć aşure i kutia pochodzą z różnych zakątków świata i są zakorzenione w odmiennych tradycjach, oba te słodkie specjały mają zaskakująco wiele wspólnego. Zarówno turecki deser znany jako „pudding Noego,” jak i polski świąteczny przysmak kryją w sobie głęboką symbolikę, wielowiekową historię oraz unikalny sposób celebracji wspólnoty i obfitości. Czy to możliwe, że te dwie […]
Hiszpańskie ciasto migdałowe przepis na tarta de Santiago należy do najprostszych wypieków, jakie możesz sobie wyobrazić. To tradycyjne ciasto, składające się z zaledwie czterech łatwo dostępnych składników. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty – oczywiście zaparzonej po turecku 🙂 Ciasto migdałowe ze słonecznej Hiszpanii nie wymaga dodatku mąki, będzie więc idealne dla osób na diecie […]
Gniazdka z kremem przygotowane z ciasta kadayif są prawdziwą ozdobą każdego stołu. To świetny deser na każde święta. Cudownie chrupiące, wypełnione ulubionym kremem i obsypane drobno posiekanymi migdałami lub pistacjami smakują każdemu. Przygotowanie gniazdek z ciasta kadaif zajmuje bardzo niewiele czasu, a efekty są niesamowite. Kadayif to proste ciasto z mąki i wody w formie […]
Kavala – tureckie ciasteczka migdałowe to przepyszny, chrupiący dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Wycinane za pomocą szklaneczki mają charakterystyczny kształt półksiężyców. Świetnie smakują w towarzystwie tureckiej herbaty lub kawy po turecku.
Aşure jest tradycyjnym i bardzo charakterystycznym deserem, nie wiem czy ma więcej zwolenników czy przeciwników. Z pewnością warto go choć raz spróbować, bo smak jest dosyć ciekawy. Z Aşure związana jest taka legenda: kiedy Arka Noego dotarła na Górę Ararat, a zapasy jedzenia były już wyczerpane, ludzie przeszukali Arkę i ze wszystkich produktów jakie udało […]
Ciasteczka z tahini to wyjątkowy przysmak, który łączy w sobie delikatność maślanych ciasteczek z niepowtarzalnym smakiem sezamowej pasty. Te pyszne słodkości to doskonały sposób na urozmaicenie domowego menu i zaskoczenie bliskich czymś niebanalnym. W naszym artykule znajdziesz sprawdzony przepis na ciasteczka, które zachwycą swoją kruchością i aromatycznym wnętrzem. Dowiedz się, jak w prosty sposób przygotować […]
Składniki: Syrop: 2 szklanki wody 1 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny Ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 jajka 50 g masła szczypta sody 200 g sera ricotta
Przepis na chałwowe ciasto drożdżowe Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 100ml letniej wody 2,5 dag drożdży 5 dag cukru 5 dag miękkiego masła 1 jajko i 1 żółtko Składniki na nadzienie: 150g chałwy do smarowania 300g tradycyjnej chałwy (smak dowolny) Podane składniki wrzucamy do miski lub na stolnicę, wyrabiamy luźne ciasto, następnie dzielimy na […]
Przepis na kűnefe został trochę zmodyfikowany do polskich warunków i smaków. Do środka dodałam jabłka ze słoika takie jak na szarlotkę. Muszę szczerze przyznać, że wyszło przepyszne. Składniki: 1 kg ciasta kadayıf ( tzw. włosy anielskie) 500 gr jabłek w słoiku 500 gr masła 380 g cukru 450 ml wody sok z połowy cytryny 50 […]
- 1
- 2