Category Archives: Przepisy: desery

Prosty przepis na tureckie ciasto jogurtowe

Marzysz o wyjątkowym deserze, który zachwyci swoją delikatnością i orientalnym charakterem? Tureckie ciasto jogurtowe to idealna propozycja! Wilgotne, lekkie i aromatyczne – dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowanie tego tradycyjnego tureckiego przysmaku jest niezwykle proste i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wystarczą podstawowe składniki, odrobina czasu i kilka prostych kroków, by przenieść się smakiem do […]

Przepis na Kavala, czyli jak zrobić tureckie ciasteczka migdałowe

Kavala to tureckie ciasteczka migdałowe, czyli przepyszny, chrupiący dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Wycinane za pomocą szklaneczki mają charakterystyczny kształt półksiężyców. Świetnie smakują w towarzystwie tureckiej herbaty lub kawy. Składniki na tureckie ciasteczka z mielonych migdałów Sposób przygotowania Kavala Mąkę migdałową i mąkę pszenną podgrzewamy na suchej patelni, na średnim ogniu, stale mieszając. Podgrzewamy […]

Przepis na tureckie pączki: lokma tatlısı

Lokma tatlısı to turecki przysmak, który zachwyca delikatnością i słodyczą. Te złociste kuleczki, smażone na głębokim tłuszczu i skąpane w aromatycznym syropie, od wieków podbijają podniebienia nie tylko w Turcji, ale i na całym świecie. Idealne na rodzinne spotkania, imprezy czy chwile relaksu z filiżanką herbaty, lokma to deser, który kryje w sobie tradycję i […]

Kadayif z budyniem

Wyobraź sobie chrupiący, lekki deser z delikatnym kremem budyniowym, deser, który pomimo swojej prostoty przewyższy Twoje najśmielsze oczekiwania. Muhallebili kadayıf to kadayıf z masą budyniową, prosty aczkolwiek niezwykle smaczny deser. Chrupiące, podsmażone z orzechami ciasto przełożone warstwą lekkiej masy budyniowej. Składniki: 300g ciasta kadayif 100g masła 5 łyżek cukru 1,5 szklanki orzechów włoskich 1 L […]

Sütlaç – przepis na turecki ryż na mleku, który podbije Twoje podniebienie

przepis Sütlaç – turecki ryż na mleku

Delikatny, kremowy i lekko waniliowy – sütlaç to turecki deser ryżowy, który zachwyca swoją prostotą i smakiem. Choć przypomina znany w Polsce ryż na mleku, ma w sobie orientalną nutę, która przenosi nas wprost do pachnących przyprawami ulic Stambułu. Jeśli szukasz pomysłu na coś słodkiego, domowego i niebanalnego, koniecznie wypróbuj ten przepis – przygotowanie sütlaç […]

Jak zrobić naleśniki z pastą chałwową? Przepis dla smakoszy obiadów na słodko!

Jak zrobić naleśniki z pastą chałwową? Przepis dla smakoszy obiadów na słodko!

Kocham naleśniki, mogłabym je jeść codziennie. Wersja z winogronową pastą chałwową szczególnie do mnie przemawia. Przepis powstał we współpracy z Gosią z bloga „Gotowanie i blogowanie”. Aromatyczne i pachnące chałwą naleśniki – delikatnie kakaowe, lekko słodkie. Dzięki dodatkowi tahini z winogronem, czyli pasty sezamowej z dodatkiem melasy winogronowej, naleśniki mają mocny, wyczuwalny posmak chałwy. Składniki […]

Kunefe z polską nutą :)

Przepis na kűnefe został trochę zmodyfikowany do polskich warunków i smaków. Do środka dodałam jabłka ze słoika takie jak na szarlotkę. Muszę szczerze przyznać, że wyszło przepyszne. Składniki: 1 kg ciasta kadayıf ( tzw. włosy anielskie) 500 gr jabłek w słoiku 500 gr masła 380 g cukru 450 ml wody sok z połowy cytryny 50 […]

Tahinli Kurabiye – przepis na ciasteczka z pastą sezamową

Tahinli Kurabiye czyli ciasteczka z moją ulubioną pastą sezamową. W Polsce Tahini jest wciąż mało popularne, cały czas słyszę pytania do czego właściwie można użyć pasty sezamowej. Dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszne ciasteczka. Co jest Ci potrzebne? Sposób przyrządzenia Do miski wlać tahini, olej, wsypać cukier i wszystko razem wymieszać. Następnie powoli dodawać mąkę […]

Kűnefe – przepis, z którym gotowanie staje się łatwe!

Przepis na Kűnefe pochodzi z regionu Gaziantep. Główną różnicą jest sposób przygotowania, deser nie jest pieczony w piekarniku, ale smażymy go na teflonowej patelni. Co będzie Ci potrzebne? Lista składników Gotowanie krok po kroku – Kűnefe Na metalową blaszkę wykładamy ciasto kadayıf skrapiamy roztopionym masłem. Blaszkę stawiamy na mały ogień i dokładnie razem mieszamy, żeby […]