W Turcji przy każdej nadmorskiej promenadzie natkniemy się na Midyeci z małym stoliczkiem i ogromną tacą faszerowanych małży. Tam też smakują najlepiej, ale jeśli nie ma się możliwości natychmiastowej teleportacji do Turcji, to zachęcamy to samodzielnego przygotowania midye dolma.
Składniki:
- duże małże w muszlach;
- 1 szklanka ryżu;
- 0,5 szklanki oleju;
- 3 cebule;
- orzeszki piniowe;
- rodzynki korynckie;
- przyprawy: suszona mięta, sól, cukier, cynamon mielony, pieprz, ziele angielskie;
- cytryna.
Małże solimy, odstawiamy na 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Siekamy cebulę i podsmażamy na patelni, dodajemy rodzynki, orzeszki piniowe, przepłukany ryż, wlewamy szklankę wody, przykrywamy i dusimy aż woda wyparuje. Na koniec farsz doprawiamy miętą, solą, cukrem, cynamonem, pieprzem, zielem angielskim sokiem z cytryny. Mieszamy razem i odstawiamy na chwilę, żeby się przegryzło.
Małże oczyszczamy, myjemy, otwieramy muszle, płuczemy i wypełniamy farszem. Małże układamy w garnku, zalewamy wodą i przyciskamy ciężką pokrywką. Gotujemy aż woda wyparuje. Podajemy skropione cytryną.
Jest też wersja alternatywna: małże podsmażamy na patelni, do muszli nakładamy łyżkę farszu z ryżu, na to kładziemy małża, skrapiamy cytryną i gotowe.