Jeszcze przed jej zebraniem, krzewy herbaty osłania się na kilka tygodni matami, aby spowolnić ich wzrost. Podczas tego procesu liście wydzielają aminokwasy, co sprawia, że herbata nabiera bogatszego smaku i aromatu oraz staje się nieco słodsza od herbat takich jak sencha. Wyhodowane w ten sposób liście o pastelowym, zielonym odcieniu suszy się i ściera.
Powstały proszek, czyli ostateczna forma matcha stanowi składnik wielu wspaniałych japońskich deserów. Sporządza się też z niego wyjątkową herbatę, podawaną podczas ceremonii picia herbaty – Chanoyu.
Matcha to bezcukrowa alternatywa dla kawy, poprawiająca nastrój i naturalny środek wspomagający odchudzanie.
Matcha to bardzo silny antyoksydant, bogate źródło katechin, uspakaja i relaksuje, poprawia pamięć i koncentrację, podnosi poziom energii i wzmacnia wytrzymałość, pomaga spalić zbędne kalorie, doskonale oczyszcza, wzmacnia układ immunologiczny oraz obniża poziom złego cholesterolu.
Przygotowanie:
Rozpuść pół do 1 łyżeczki matchy w 200 ml gorącej wody o temperaturze 80 °C, odczekaj 10 minut po zagotowaniu wody i dokładnie wymieszaj. Do mieszania najlepiej nadaje się bambusowy chasen lub ręczny spieniacz do mleka.
Matcha doskonale sprawdza się również jako dodatek do potraw, wypieków, smoothie.
Waga: 80g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.