Ciasto świeże Kadayıf (kataifi) jest w formie cieniutkich makaroników, niteczek stanowi doskonałą bazę do arabskich deserów. Ciasto można przekładać orzechami, serem. Ciasto jest chrupiące po upieczeniu, smak ma neutralny, dlatego smak przygotowywanego deseru zależy w dużej mierze od użytych dodatków.
Ciasto kadayif (kataifi) to składnik viralowej czekolady dubajskiej. Dubajska czekolada wypełniona jest właśnie chrupiącymi nitkami ciasta kadayif.
Przepis na dubajską czekoladę znajdziesz na naszym blogu.
Czym jest Kadayif (kataifi)?
Kadayif to tradycyjne ciasto w formie cienkich nitek, szeroko stosowane w kuchni Bliskiego Wschodu. Po upieczeniu staje się lekkie i niezwykle chrupiące, co czyni je doskonałym dodatkiem do słodyczy. W Dubaju czekoladki z dodatkiem Kadayif zdobyły ogromną popularność, ponieważ łączą w sobie gładką kremowość czekolady i delikatną chrupkość ciasta kataifi, tworząc niezapomniane doznania smakowe.
Składniki: mąka pszenna, woda, sól, konserwanty: sorbinian potasu, propionian wapnia, emulgator: lecytyna sojowa
Uwaga: Pochłaniacz tlenu w paczce nie jest jadalny!
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1289 kJ / 308 kcal; Tłuszcz 2,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g; Węglowodany 59 g, w tym cukry 1 g; Białko 12 g; Sól 0,63 g.
Ciasto nie jest mrożone.
Waga: 400g
Składniki dubajskiej czekolady pistacjowej
200 g ciasta kadaif (opakowanie zawiera 400 g ciasta i wystarcza na dwie duże czekolady dubajskie),
100 g masła rozpuszczonego,
250 g czekolady mlecznej lub ciemnej czekolady (minimum 55% kakao),
60-70 ml śmietanki 30%
200 g pasty pistacjowej bez cukru,
opcjonalnie 2 łyżki pasty sezamowej tahini,
1 łyżka cukru pudru.
Jak zrobić czekoladę dubajską? Domowy przepis krok po kroku
1. Umieść kadayif na 0,5 godz. w zamrażarce. Schłodzone kataifi pokrój na 3–5mm paski. Na patelni rozpuść masło, dodaj kadayif i delikatnie mieszaj. Piecz na małym ogniu ciągle mieszając aż kadayif stanie się złocisty i chrupiący.
2. Podgrzej 60–70 ml śmietanki w rondelku, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Połowę czekolady rozprowadź w silikonowych foremkach.
3. Wymieszaj pastę pistacjową z 1 łyżką cukru pudru i opcjonalnie z 2 łyżkami pasty sezamowej tahini, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj do masy pistacjowej usmażone ciasto kataifi i dokładnie wymieszaj. Krem rozprowadź delikatnie na warstwie czekolady. Kiedy domowy krem pistacjowy zastygnie, rozsmaruj na nim pozostałą rozpuszczoną czekoladę.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.