Turecka czarna kawa Istanbul bardzo drobno mielona i prażona.
Wysokiej klasy kawa arabica poddana prażeniu i bardzo drobnemu zmieleniu. Mieszanka ze 100% ziaren arabiki.
Kawa Istanbul jest najmocniejszą z naszych kaw.
Kawa zapakowana jest w estetyczne metalowe opakowanie, piękny upominek.
Parzenie kawy po turecku:
1. Drobno mieloną kawę wsypać do tureckiego tygielka – cezve. Dodać cukier i zalać zimną wodą. Proporcja 2 łyżeczki kawy na 1 małą filiżankę.
2. Zagotować kawę delikatnie mieszając, po czym odstawić na chwilkę z ognia.
3. Ponownie zagotować i wytworzoną pianę zlać do filiżanki.
4. Jeszcze raz zagotować i powoli po ściance filiżanki wlać pozostałość kawy.
5. Czekamy chwilę aż zmielone ziarenka opadną na dno.
6. Podajemy z małą szklaneczkę wody i lokum.
Jesteś ciekawy jaka czeka Cię przyszłość – czytaj z fusów kawy!
Waga: 250 g
kawa turecka istanbul –
Kawa dla prawdziwych smakoszy. Zdecydowanie mocniejsza od Mehmet efendi. Ma wyrazisty smak i aromat, jednocześnie nie jest to smak cierpki. Polecam!