Kawa po turecku tradycyjnie zaparzana jest w tygielku, co pozwala wydobyć głęboki smak i aromat.
W kraju nad Bosforem długie rozmowy przy filiżance kawy należą do tradycji, a czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość turecka kawa jest nieodłącznym elementem każdego spotkania – towarzyskiego i biznesowego.
Da parzenia kawy w tygielku zwanym cezve używa się drobno zmielonych ziaren, a najbardziej znaną marką jest kawa Mehmet Efendi
Tutaj znajdziecie tureckie kawy i akcesoria do ich zaparzania
Kawa po turecku
proporcje na dwie filiżanki
- 2 pełne po brzegi filiżanki wody
- 2 czubate łyżeczki drobno mielonej tureckiej kawy
- cukier – w zależności od tego jak słodką kawę lubicie.
Parząc kawę, należy uważać, żeby nie wolno dopuścić do przegotowania i wykipienia kawy, chociaż podczas podgrzewania może głośno bulgotać.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.