Gotowa mieszanka do przygotowania tureckiego dania Çiğ köfte
Çiğ köfte to bardwzo lubiana turecka przystawka, kotleciki z drobnej kaszy bulgur, podawane z chrupiącą sałatą i sokiem z cytryny, które łagodzą ostry smak.
Przepis na Çiğ köfte – 8-10 porcji
Składniki:
opakowanie mieszanki Çiğ köfte
Opcjonalnie:
100g cebuli
1 pęczek pietruszki
3-4 łyżki oleju
sałata rzymska
Przygotowanie:
Mieszankę Çiğ köfte wsypać do miski, zalać 3 szklankami gorącej wody, zostawić na 10 minut.
Dodać pastę pomidorową, syrop z granatu wszystko razem ugniatać przez 5 minut.
Wlać 3-4 łyżki oliwy z oliwek, wymieszać.
W zależności co lubimy możemy dodać pokrojone warzywa.
Z powstałej masy ręcznie formować niewielkie wałeczki o wielkości palców. Podajemy na liściach sałaty rzymskiej.
Składniki: mieszanka bulguru 77%,[pszenica bulgur (60%), puree ziemniaczane (ziemniaki, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471*), stabilizator (difosforany E450), przeciwutleniacz (Pirosiarczyn sodu), kwas (kwas cytrynowy E330), barwnik (kurkumina E100)), płatki chilli, czarny pieprz, cebula w proszku, czosnek w proszku, kminek, przyprawy]
Pasta paprykowa (20%) składniki: papryka 49%, pomidory 45%, kminek, sól, syrop glukozowy, chipotle, środek konserwujący (sorbinian potasu E202), benzoesan sodu E211).
Syrop z granatu (3%) składniki: syrop glukozowy, woda, kwas (kwas cytrynowy E330), barwnik (karmel amoniakalno-siarczynowy E150d), środek konserwujący (benzoesan sodu E211), aromat granatu
*pochodzenia roślinnego
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 524 kJ / 124 kcal; Tłuszcz 1g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g; Węglowodany 23 g, w tym cukry 3,8 g; Białko 3,9 g; Sól 1,5 g.
Waga: 500g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.