Çiğ köfte to bardzo lubiana turecka przystawka, kotleciki z drobnej kaszy bulgur, podawane z chrupiącą sałatą i sokiem z cytryny, które łagodzą ostry smak.
Przepis na Çiğ köfte – 8-10 porcji
Składniki:
opakowanie mieszanki Çiğ köfte
Opcjonalnie:
100g cebuli
1 pęczek pietruszki
3-4 łyżki oleju
sałata rzymska
Przygotowanie:
Mieszankę Çiğ köfte wsypać do miski, zalać 3 szklankami gorącej wody, zostawić na 10 minut.
Dodać pastę pomidorową, syrop z granatu wszystko razem ugniatać przez 5 minut.
Wlać 3-4 łyżki oliwy z oliwek, wymieszać.
W zależności co lubimy możemy dodać pokrojone warzywa.
Z powstałej masy ręcznie formować niewielkie wałeczki o wielkości palców. Podajemy na liściach sałaty rzymskiej.
Składniki: drobny bulgur (77%), puree ziemniaczane (stabilizator, antyoksydant, kwas cytrynowy, barwnik), ostra papryka, pieprz, granulowana cebula, granulowany czosnek, kmin, przyprawy.
Pasta paprykowa (20%) składniki: papryka 49%, pasta pomidorowa 45%, kmin, sól, syrop glukozowy, wędzona papryka, konserwanty E211, E202.
Syrop z granatu (3%) składniki: glukoza, woda, regulator kwasowości, barwnik E150, konserwant E211,aromat granatu.
Waga: 500g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.