Krwawnik pospolity (Achillea millefolium) to aromatyczna wieloletnia roślina blisko spokrewniona z chryzantemami i rumiankiem. Naukowcy odkryli, że krwawnik pospolity ma właściwości odnoszące się do prawie każdego organu ciała.
Właściwości lecznicze krwawnika:
działa przeciwskurczowo i ściągająco
zwiększa potliwość
obniża ciśnienie krwi
obniża gorączkę
jest łagodnym środkiem moczopędnym i odkażającym mocz
zatrzymuje krwawienie wewnętrzne i zewnętrzne
działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
przyśpiesza gojenie się ran i zmniejsza widoczność blizn
Krwawnik znany jest ze swoich napotnych i wiatropędnych właściwości i jest dodawany do preparatów wieloziołowych stosowanych przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Przeciwskurczowe działanie krwawnika sprawia, że jest on przydatny w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak biegunka, wzdęcia i skurcze.
Polecany jako lek „czyszczący krew”, ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii, przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych. Przeciwskurczowe działanie krwawnika wykorzystywane jest w przypadku powtarzających się zaparć i bólu jelita grubego.
Jednak od wieków krwawnik słynie z właściwości przyśpieszających krzepnięcie krwi, stąd też wywodzą się niektóre jego nazwy. Może być również przydatny jako środek odstraszający owady.
W rzadkich przypadkach krwawnik może powodować ciężkie alergiczne wysypki skórne.
Kulinarne zastosowanie krwawnika
Kwiaty i liście krwawnika są jadalne, można z nich także zaparzyć herbatę. Świeże liście przeżuwano, aby złagodzić bóle zębów. Świeże i suszone młode liście o gorzkawosłonym, korzennym smaku są świetną przyprawą do zup i sosów. W Polsce krwawnik był czasami używany jako przyprawa do moskoli – placków z tartych ziemniaków i mąki owsianej.
Zewnętrznie, surowiec używany jest jako dodatek do kąpieli leczniczych oraz jako płukanka na ból gardła. Świeże liście przeżuwano, aby złagodzić bóle zębów.
Waga: 100g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.