Tahinli tavuk to połączenie kilku smaków, delikatnego kurczaka, kwaśnego granatu i słodkiego syropu winogronowego. Danie robi się błyskawicznie, aż ciężko uwierzyć, że coś tak pysznego powstało w kilka minut. Sprawdźcie sami.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki curry
2 łyżki pasty sezamowej
2 łyżki syropu z winogron
3 łyżki melasy z owocu granatu
3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Czosnek przepuszczamy na prasce, podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy czosnek się podsmażymy dodajemy pokrojonego fileta z kurczaka. Obsmażamy z każdej strony. Dodajemy sól, pieprz, oregano i curry.
W miseczce przygotowujemy sos, mieszamy melasę z winogron, melasę z granatu i pastę sezamową. Mieszamy razem i dodajemy do kurczaka.
Całość dusimy 6-7 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Podajemy z dodatkiem ryżu.