Kurczak w paście sezamowej

Tahinli tavuk to połączenie kilku smaków, delikatnego kurczaka, kwaśnego granatu i słodkiego syropu winogronowego. Danie robi się błyskawicznie, aż ciężko uwierzyć, że coś tak pysznego powstało w kilka minut. Sprawdźcie sami.

Składniki:

2 piersi z kurczaka

1 pęczek pietruszki

2 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu

0,5 łyżeczki oregano

0,5 łyżeczki curry

2 łyżki pasty sezamowej

2 łyżki syropu z winogron

3 łyżki melasy z owocu granatu

3 łyżki octu jabłkowego

3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Czosnek przepuszczamy na prasce, podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy czosnek się podsmażymy dodajemy pokrojonego fileta z kurczaka. Obsmażamy z każdej strony. Dodajemy sól, pieprz, oregano i curry.

W miseczce przygotowujemy sos, mieszamy melasę z winogron, melasę z granatu i pastę sezamową. Mieszamy razem i dodajemy do kurczaka.

Całość dusimy 6-7 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.

Podajemy z dodatkiem ryżu.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *