Dzięki uspokajającemu zapachowi, który od dawna jest ceniony w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym i spożywczym, lawenda zdobywa ogromną popularność w ostatnim półwieczu. Wysoko ceniona jest także w jako przyprawa i roślina lecznicza. Suszona lawenda ma niemal takie same właściwości, jak świeża, ale znacznie mocniejszy zapach.
Właściwości zdrowotne lawendy:
– używana do usypiania i odprężania,
– stosowana w celu łagodzenia bólu głowy, dolegliwości trawiennych (zwłaszcza spowodowanych stresem) i stanów zapalnych skóry,
– łagodzi niestrawność, wzdęcia oraz kolki i pobudza ruchy perystaltyczne jelit, pomaga w leczeniu zaparć,
– obniża ciśnienie krwi,
– zmniejsza napięcie naczyń krwionośnych, dzięki czemu może zapobiegać miażdżycy i innym problemom sercowo-naczyniowym, zmniejszając w ten sposób ryzyko udaru i zawału serca,
– dodana do wieczornej kąpieli na noc łagodzi napięcie mięśniowe, uspakaja i ułatwia zasypianie.
Zastosowanie kulinarne lawendy
Lawenda ma słodki zapach z nutami cytryny lub cytrusów. Można dodawać do pieczonych i grillowanych mięs, makaronów, dressingów, słodkich wypieków, deserów, kremów, lodów i sorbetów, syropów, kompotów i dżemów owocowych. Doskonale podkreślają smak czekolady, lemoniady i mrożonej herbaty oraz naparów z dodatkiem miodu. Pasuje także do serów z mleka owczego lub koziego.
Lawenda dobrze komponuje się z takimi przyprawami, jak: bazylia, cynamon, goździki, nasiona kopru włoskiego, czosnek, imbir, miód, sok z cytryny, skórka z cytryny, majeranek, mięta, oregano, pietruszka, papryka, róża, rozmaryn, szałwia, cząber, tymianek i wanilia.
Może być dodawana do: sałatek, pieczeni, gulaszy, sosów i marynat, ryżu, lodów, budyniu, ciast, dżemów i herbaty. Suszone kwiaty lawendy można zmielić, a następnie wymieszać z masłem lub ciastem przed jego upieczeniem. Ze względu na intensywny zapach lawendę dodaje się do potraw w niewielkich ilościach.
Waga: 50g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.