Lemoniada miętowa z pomarańczą smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Gorąca lemoniada z miętą to doskonały napój świąteczne przejedzenie, natomiast lemoniada miętowa na zimno z kostkami lodu świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Aromatyczny, pachnący świeżością napój miętowy z pomarańczą gasi pragnienie z siłą wodospadu, dodaje energii i poprawia nastrój. Na blogu znajdziesz też przepis, który od dawna jest hitem każdej imprezy – to herbata miętowa po turecku, najlepsza herbata ziołowa, jaką możesz przygotować w domu. W Turcji podawana jest w małych szklaneczkach tulipankach o każdej porze dnia.
Herbatka z mięty w Turcji nazywa się nane-limon (nane to po turecku mięta, słowo limon oznacza cytrynę). Mięta i cytryna należą do najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni tureckiej. Świeżą lub suszoną miętę dodaje się je zarówno do sałatek, jak i zup czy dań mięsnych, co już zapewne zdążyliście zauważyć w naszych przepisach. W naszej dzisiejszym przepisie dodaliśmy też jabłko i pomarańczę – smakuje obłędnie.
Lemoniada miętowa na zimno
- 1 litr soku jabłkowego, (jeśli nie masz to zastąp wodą gazowaną)
- 0,5 litra wody mocno gazowanej
- 2 pęczki świeżej mięty albo 2 sztuki mięty w doniczce
- 3 twarde czerwone jabłka
- 2 pomarańcze plus 2 pomarańcze lub mandarynki do dekoracji
- sok z jednej cytryny
- lód w kostkach
Lemoniada miętowa przepis
- Pomarańcze sparz wrzątkiem i wyszoruj, jabłka umyj i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój owoce na średniej wielkości kawałki
- Miętę dokładnie umyj.
- Połowę mięty drobno posiekaj, aby wydobyć głębszy smak i aromat, z drugiego pęczka mięty poobrywaj listki (kilka listków zostaw do dekoracji).
- Wszystkie składniki umieścić w dzbanku, dodaj sok jabłkowy, sok z cytryny i wodę mineralną. Odstaw na godzinę do lodówki.
- Przed podaniem przecedź przez sitko. Podawaj z kostkami lodu, cząstkami pomarańczy i kilkoma listkami mięty.
Lemoniada z mięty na gorąco
proporcje na 4 szklanki
- 1 pęczek mięty lub 1 mięta w doniczce
- 2 pomarańcze
- wrząca woda
- ulubiony słodzik lub miód do smaku
- Pomarańcze sparz wrzątkiem i wyszoruj. Jedną pokrój na plasterki lub podziel na cząstki, a z drugiej wyciśnij sok.
- Umyte, świeże liście mięty włóż do szklanek i zalej wrzątkiem.
- Przykryj szklanki spodeczkami i pozostaw do zaparzenia przez około 10 minut.
- Dodaj sok i cząstki pomarańczy i dosłódź do smaku.
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.