Lemoniada miętowa

Lemoniada miętowa z pomarańczą smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Gorąca lemoniada z miętą to doskonały napój świąteczne przejedzenie, natomiast lemoniada miętowa na zimno z kostkami lodu świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Aromatyczny, pachnący świeżością napój miętowy z pomarańczą gasi pragnienie z siłą wodospadu, dodaje energii i poprawia nastrój. Na blogu znajdziesz też przepis, który od dawna jest hitem każdej imprezy – to herbata miętowa po turecku, najlepsza herbata ziołowa, jaką możesz przygotować w domu. W Turcji podawana jest w małych szklaneczkach tulipankach o każdej porze dnia.

Herbatka z mięty w Turcji nazywa się nane-limon (nane to po turecku mięta, słowo limon oznacza cytrynę). Mięta i cytryna należą do najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni tureckiej. Świeżą lub suszoną miętę dodaje się je zarówno do sałatek, jak i zup czy dań mięsnych, co już zapewne zdążyliście zauważyć w naszych przepisach. W naszej dzisiejszym przepisie dodaliśmy też jabłko i pomarańczę – smakuje obłędnie.

Lemoniada miętowa na zimno

  • 1 litr soku jabłkowego, (jeśli nie masz to zastąp wodą gazowaną)
  • 0,5 litra wody mocno gazowanej
  • 2 pęczki świeżej mięty albo 2 sztuki mięty w doniczce
  • 3 twarde czerwone jabłka
  • 2 pomarańcze plus 2 pomarańcze lub mandarynki do dekoracji
  • sok z jednej cytryny
  • lód w kostkach

Lemoniada miętowa przepis

  1. Pomarańcze sparz wrzątkiem i wyszoruj, jabłka umyj i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój owoce na średniej wielkości kawałki
  2. Miętę dokładnie umyj.
  3. Połowę mięty drobno posiekaj, aby wydobyć głębszy smak i aromat, z drugiego pęczka mięty poobrywaj listki (kilka listków zostaw do dekoracji).
  4. Wszystkie składniki umieścić w dzbanku, dodaj sok jabłkowy, sok z cytryny i wodę mineralną. Odstaw na godzinę do lodówki.
  5. Przed podaniem przecedź przez sitko. Podawaj z kostkami lodu, cząstkami pomarańczy i kilkoma listkami mięty.

Lemoniada z mięty na gorąco

proporcje na 4 szklanki

  • 1 pęczek mięty lub 1 mięta w doniczce
  • 2 pomarańcze
  • wrząca woda 
  • ulubiony słodzik lub miód do smaku
  1. Pomarańcze sparz wrzątkiem i wyszoruj. Jedną pokrój na plasterki lub podziel na cząstki, a z drugiej wyciśnij sok.
  2. Umyte, świeże liście mięty włóż do szklanek i zalej wrzątkiem.
  3. Przykryj szklanki spodeczkami i pozostaw do zaparzenia przez około 10 minut.
  4. Dodaj sok i cząstki pomarańczy i dosłódź do smaku.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

 
 
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *