Imbir jest znany ze swojego działania przeciwbakteryjnego, przeciwwirusowego, a także przeciwzapalnego. Ponadto posiada właściwości rozgrzewające i przeciwwymiotne. Chroni przed wytwarzaniem się zakrzepów we krwi, łagodzi bóle miesiączkowe, leczy migreny.
Octową miksturę uzupełnia czosnek, nazywany naturalnym antybiotykiem. Czosnek pomaga w walce z infekcjami, działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwrobaczo. Ponadto wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz ciśnienia tętniczego. Ma właściwości przeciwzakrzepowe – znacząco zmniejsza lepkość krwi.
Jak stosować ocet z cytryną, czosnkiem i imbirem?
Choć niektórzy piją miksturę w postaci szota, ze względu na zawartość octu zawsze warto ją rozcieńczyć – 1 łyżkę w szklance wody. Taki napój należy pić 2 razy dziennie, przed posiłkiem, zwłaszcza gdy czujemy, że bierze nas przeziębienie. Podczas infekcji dawkowanie zwiększyć możemy do łyżki 2-3 razy dziennie.
Po ocet nie musimy jednak sięgać jedynie, gdy dopada nas katar czy kaszel. Mikstura może stać się częścią naszej codziennej rutyny. Pij go z wodą, ale i dodawaj do sosów sałatkowych, zup, marynat, herbaty czy koktajlu.
Skład: ocet 80%, sok z cytryny 10%, czosnek 5%, imbir 5%
Pojemność: 500ml
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.