Okra jest niezwykle popularna i lubiana w Turcji, w Polsce nie wszyscy ją znają, a szkoda bo jest wyśmienita.
Owoce okry są długie, zielone, pokryte delikatnym meszkiem. Kształtem okra przypomina małe papryczki chilli, a smakiem mieszankę bakłażana i fasolki szparagowej.
Okra zawiera zdrowe oleje nienasycone takie jak kwas oleinowy typu omega-9 oraz kwas linolowy typu omega-6. Potrawy z okry polecane są szczególnie osobom cierpiącym na choroby żołądka.
Okra ma właściwości zagęszczające, można dodawać do potrawy zamiast mąki. Informacja przydatna szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej.
Skład: okra, woda, plasterki pomidora, sól, kwas cytrynowy
Waga: 620g
Waga bez zalewy: 350g
Sposób przygotowania:
Podsmażyć cebulkę, dodać okrę z puszki, jeszcze chwilę razem smażyć. Podawać jako przystawkę.
Przepis na zupę z okry
Składniki:
puszka okry
200 g mięsa mielonego
2 pomidory
cebula
2 szklanki bulionu
sok z cytryny
przyprawy: pieprz, sól, yeni bahar- ziele angielskie
Mięso mielone doprawić do smaku, cebulę bardzo drobno posiekać. Mięso z cebulą podsmażyć na patelni. Pomidory obrane ze skórki drobno posiekać albo zetrzeć na tarce, podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok. 20 min. Okrę delikatnie przepłukać, zmyć śliską powłokę, dodać do reszty gotowanych składników. Wlać sok wyciśnięty z połowy cytryny, gotować jeszcze ok 20 min.
Zupa jest lekko kwaśna, smak niepowtarzalny, danie migiem znika z garnka, wręcz nie można się oprzeć dokładce!!
teresa (zweryfikowany) –
Bardzo smaczne, podsmażam cebulę, dodaję pokrojone pomidory bez skórki (dwa – trzy), podsmażam dalej, a na to odsączona zawartość słoika, doprawiam sproszkowaną harissą (szczypta), szczyptą pieprzu i doprowadzam do zagotowania i gotowe. Jeśli ktoś chce to może dosolić. Oby ta okra w słoiku była tutaj zawsze. Rewelacyjna bo bez konserwantów i polepszaczy. Do tego można dodać podsmażone plasterki sudzuk.