Category Archives: Produkty: napoje

Woda różana – zastosowanie. Podpowiadamy, jak ją stosować, aby przynosiła oczekiwane efekty!

Woda różana – zastosowanie. Podpowiadamy, jak ją stosować, aby przynosiła oczekiwane efekty!

Woda różana to naturalny kosmetyk o wszechstronnych właściwościach, który od wieków cieszy się popularnością w pielęgnacji skóry. Jej delikatny zapach i bogactwo składników odżywczych sprawiają, że jest niezastąpiona w codziennej rutynie. Doskonale tonizuje, nawilża i łagodzi podrażnienia, a przy regularnym stosowaniu pomaga przywrócić skórze zdrowy blask. Jakie są jej najczęstsze zastosowania i jak ją używać, […]

Czym jest melasa z morwy i jakie są jej właściwości? Może być zdrowo i smacznie!

melasa-z-morwy

Melasa z morwy jest jednym z najpopularniejszych tureckich produktów. Bogata w witaminy i minerały, od dawna stosowana jest w kuchni i medycynie ludowej. Była wytwarzana w już Cesarstwie Rzymskim i starożytnej Grecji, a historia jej produkcji sięga w tureckiej Anatolii XI wieku. Morwa uprawiana jest niemal w każdej wiosce Anatolii, a domowy, tradycyjny sposób wytwarzania […]

Woda różana – właściwości i ciekawostki. Dlaczego warto ją stosować?

Woda różana, podobnie jak woda z kwiatu pomarańczy, jest destylatem pozyskiwanym z płatków kwiatów. W tym przypadku róży damasceńskiej (Rosa Damascena), uprawianej w Libanie, Syrii, Turcji, Jordanii i Palestynie. Jest ceniona za swój charakterystyczny, delikatny zapach oraz wielokierunkowe działanie – od kosmetycznego po kulinarne. Od wieków znajduje zastosowanie w kuchni, kosmetyce oraz medycynie ludowej, co […]

Woda z kwiatu pomarańczy i jej właściwości – na co pomaga?

Woda z kwiatu pomarańczy

Woda z kwiatu pomarańczy, znana także jako hydrolat z kwiatu pomarańczy, zdobyła popularność nie tylko dzięki swojemu pięknemu zapachowi, ale także za sprawą licznych korzyści zdrowotnych. Jej działanie od wieków doceniane jest zarówno w kuchni, jak i w naturalnej kosmetyce oraz medycynie ludowej. Dzięki właściwościom relaksującym, oczyszczającym i przeciwbakteryjnym, woda ta jest doskonałym uzupełnieniem zdrowego […]

Lemoniada miętowa

Lemoniada miętowa z pomarańczą smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Gorąca lemoniada z miętą to doskonały napój świąteczne przejedzenie, natomiast lemoniada miętowa na zimno z kostkami lodu świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Aromatyczny, pachnący świeżością napój miętowy z pomarańczą gasi pragnienie z siłą wodospadu, dodaje energii i poprawia nastrój. Na blogu znajdziesz też […]

Sok z karczocha – właściwości i zastosowanie

Sok z karczocha ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Pochodzący z obszaru śródziemnomorskiego karczoch znany był już w starożytności. Dziś traktowany jest zarówno jako warzywo, jak i roślina lecznicza, szczególnie pomocna w dolegliwościach ze strony wątroby, przewodu pokarmowego, ale też wspomagająca odchudzanie.   Dlaczego warto stosować sok z karczocha? Warto wiedzieć, że karczoch zajmuje siódme miejsce […]

Jak stosować syrop sosnowy z szyszek? Właściwości i sposób użycia

Syrop sosnowy z szyszek to wyjątkowy produkt, który warto poznać nie tylko ze względu na jego niepowtarzalny smak, ale także bogactwo prozdrowotnych właściwości. Wytwarzany jest z młodych szyszek oraz pędów sosny – rośliny, której działanie znane jest już od wieków w medycynie ludowej. Zawarte w niej substancje mogą wspierać odporność, łagodzić kaszel czy ułatwiać oddychanie. […]

Melasa winogronowa

Melasa winogronowa nazywana w Turcji pekmez może być stosowana na setki sposobów. To naturalny, słodki i gęsty syrop przygotowywany z dojrzewających w słońcu winogron. W Turcji i krajach śródziemnomorskich od czasów starożytnych jest stosowana jako słodzik. Zanim Arabowie wprowadzili cukier trzcinowy do Europy, melasa winogronowa stanowiła najlepszy zamiennik miodu.

Syrop miętowy

Syrop miętowy do rozcieńczania – zamknięty w słoikach na zimę przyda się w każdym domu. Jest świetnym dodatkiem do napojów w tym orzeźwiającej lemoniady na upalne dni i aromatycznej herbaty. W Turcji mięta jest jednym z najchętniej stosowanych ziół dostępnych bez większych problemów przez cały rok. Nie ma więc potrzeby przygotowywania zapasów syropu z mięty. […]