Ryż basmati indyjski o długich ziarnach to najszlachetniejsza odmiana ryżu na świecie, ma delikatne i smukłe ziarna o śnieżnobiałej barwie. Posiada specyficzny, wyraźny, orzechowy posmak. Po przygotowaniu ma lekką, puszystą konsystencję.
W przeciwieństwie do innych gatunków ryż basmati pod wpływem obróbki cieplnej staje się dłuższy, a nie grubszy. Po ugotowaniu ryżu, jego ziarenka są sypkie i nie kleją się.
Ryż basmati poprawia trawienie, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz reguluje cukier we krwi – ryż basmati ma indeks glikemiczny (IG) równy 50.
Co ważne, nie zawiera glutenu.
Jest na tyle delikatny, że bez obaw mogą go jeść nawet niemowlęta, osoby posiadające wrażliwy układ pokarmowy, a także alergicy.
Ryż wolny jest od pestycydów, metali ciężkich, bakterii, wirusów, grzybów i glutenu. Pola ryżowe znajdują się pośród najwyższych gór i zasilane są czystą wodą prosto z ich lodowców. Nie zawiera glutenu oraz jest wolny od GMO.
Ryż basmati najlepiej pasuje do dań z drobiem, rybami i owocami morza. Stanowi doskonałą bazę do wszelkich dań kuchni azjatyckiej. Pilawy, risotta, zapiekanki, zupy, wypieki i wiele innych potraw.
Przygotowanie:
Uprzednio wypłukany ryż wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak, by o centymetr przekraczała poziom ryżu. Od momentu zagotowania często mieszać. Gotować około 10 minut, aż woda wyparuje. Następne dodać niewielką ilość oliwy lub masła, przykryć pokrywką i odstawić na około 10 minut, aż ziarna zwiększą swoją objętość.
Składniki: długoziarnisty ryż basmati
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1523 kJ / 359 kcal; Tłuszcz 0,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g; Węglowodany 78 g, w tym cukry < 0,5 g; Białko 9,1 g; Sól 0,05 g.
Waga: 900g
Kraj pochodzenia: Indie
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.