Dzięki pojemności 300 ml, cezve idealnie nadaje się do przygotowania 2–3 filiżanek aromatycznej, gęstej kawy tureckiej. Długi, ozdobny uchwyt chroni przed poparzeniem i zapewnia wygodę podczas nalewania napoju. Wyprofilowany dziubek umożliwia precyzyjne wylewanie kawy bez rozchlapywania.
Tygielek jest kompatybilny z kuchenkami indukcyjnymi, gazowymi i elektrycznymi.
Parzenie kawy w tygielku po turecku:
1. Drobno mieloną kawę wsypać do tureckiego tygielka – cezve. Dodać cukier i zalać zimną wodą. Proporcja 2 łyżeczki kawy na 1 małą filiżankę.
2. Zagotować kawę delikatnie mieszając, po czym odstawić na chwilkę z ognia.
3. Ponownie zagotować i wytworzoną pianę zlać do filiżanki.
4. Jeszcze raz zagotować i powoli po ściance filiżanki wlać pozostałość kawy.
5. Czekamy chwilę aż zmielone ziarenka opadną na dno.
6. Podajemy z małą szklaneczkę wody i lokum.
Cechy produktu:
Pojemność: 300 ml (ok. 2–3 filiżanki kawy)
Materiał: stal nierdzewna tłoczona, ozdobny relief
Długi, profilowany uchwyt z dekoracyjnym wykończeniem
Wyprofilowany dziubek ułatwiający nalewanie
Kompatybilny z kuchenkami indukcyjnymi, gazowymi i elektrycznymi
Zalecane ręczne mycie – nie myć w zmywarce. Po umyciu wytrzeć do sucha.




Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.