Zestaw służący do tradycyjnego parzenia herbaty po turecku zawiera:
czajnik „AXEL” średniej wielkości,
herbatę Mevlevi 500g.,
szklaneczki tulipanki – 6 szt.,
szklane spodki kształt okrągły – 6 szt.
oraz 6szt. łyżeczek.
Czajnik średniej wielkości o nowoczesnym designu składa się z dwóch części:
– górny imbryk służy do parzenia herbaty i jest pojemności 0,9 l
– w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 1,5 l.
W komplecie dwie pokrywki – na górny czajniczek i dolny czajniczek.
Czajnik można używać do wszystkich rodzajów kuchenek również do kuchenek indukcyjnych.
Herbata cejlońska czarna liściasta Mevlevi 500g z dodatkiem olejku bergamotki. Herbata ma duże, mięsiste liście. Zawartość bergamotki nadaje herbacie delikatnego cytrusowego, lekko słodkiego smaku, śmiało możemy pić ją również bez cukru.
Sposób parzenia herbaty w czajniku:
Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowe naczynie). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.