Pismaniye, tuż obok oryginalnej chałwy tureckiej, słodkich kostek lokum czy melasy zrobionej z granatu, jest jednym z najchętniej kupowanych i spożywanych tureckich deserów — nie tyle, co przez lokalsów, ile turystów, którzy uwielbiają przywozić go w formie ciekawego i (nie oszukujmy się) smakowitego prezentu zza granicy. Jeśli i Ty chcesz spróbować słodkich kłębków chałwowych, to zachęcamy Cię do podróży… kursorem myszki po ekranie w tej właśnie kategorii sklepu internetowego z produktami spożywczymi z Turcji i całego świata. Przekonaj się, co magicznego kryje w sobie wyjątkowa chałwa pismaniye.
Pismaniye — słodkie chałwowe włosy prosto z Turcji
Pismaniye tylko smakiem podobny jest do chałwy. Jeśli chodzi o wygląd, to różnica między tymi dwoma apetycznymi słodkościami jest zauważalna gołym okiem. Pierwsza łakoć przypomina aksamitną, lekko ciągnącą się watę cukrową, mięciutki obłoczek lub delikatny kłębek najwyższej jakości bawełny. Konsystencja drugiego smakołyku z kolei jest zbita i zwarta, a po rozkrojeniu — sypka jak piasek nad tureckim morzem. Inaczej też wyrabia się oba te desery. Chałwa to oczywiście masa sezamowa z dodatkami (najczęściej bakaliami); pismaniye natomiast wykonuje się z mąki pszennej, cukru i ewentualnych dodatkowych składników, takich jak wanilia, kakao, pistacje, orzechy lub wybrany aromat.
Od kiedy znana jest chałwa turecka pismaniye?
Tureckie włosy chałwowe znane były już w XV wieku. Pierwsze smakołyki tego typu powstawały w dzielnicy Kandira w pobliżu Stambułu, miasta Kocaeli. Dziś z produkcji tych lekkich jak puch i rozpływających się w ustach słodyczy słynie Izmit. Co ciekawe, tureckie pismaniye nazywane też często „nicią wróżki” lub „chałwą z drutu/lnu” można znaleźć nie tylko na barwnych straganach czy w sklepach ze słodkim asortymentem, lecz także w sklepikach z pamiątkami oraz lokalach sprzedających mięso i wędliny. Słodkie kłębki chałwy dostępne są także w bogatym asortymencie naszego sklepu internetowego. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą prawdziwych słodyczy z Turcji przygotowywanych zgodnie z tradycyjnymi recepturami.