Tureckie gołąbki lahana sarmasi – przepis. Wyjaśniamy jak zrobić to pyszne danie!

Tureckie gołąbki lahana sarmasi (lub lahana dolması albo kelem dolması) to proste i pyszne danie niewiele różniące się od tego, które znamy z polskiej kuchni. Zamiast ryżu dodaje się do nich często kaszę bulgur. Te zdrowe i pożywne gołąbki z liści kapusty wypełnionych przyprawioną mieszanką mięsa i bulguru możesz przygotować wcześniej i podgrzać bezpośrednio przed podaniem. Gołąbki są bardzo popularne w Turcji w okresie zimowym. Podaje się je skropione sokiem z cytryny lub z jogurtem. Żeby wypróbować nasz prosty przepis na gołąbki, wystarczy kilka składników, które być może masz już w swojej kuchni.

Tureckie gołąbki lahana sarmasi – składniki

Sos do tureckich gołąbków

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • około 750 ml wody
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie gołąbków lahana sarmasi

  1. Usuń pierwszą zewnętrzną warstwę liści kapusty. Główkę kapusty włóż głąbem do dołu do wrzącej, mocno osolonej wody i gotuj około 7-10 minut, im młodsza kapusta tym krócej. Po tym czasie odwróć kapustę, tak aby głąb znalazł się na górze i stopniowo odcinaj i wyjmuj z garnka kolejne liście, w miarę jak stają się miękkie. Kiedy nie da się już oddzielić liści nadających się na gołąbki wyjmij kapustę z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Z tego co pozostanie można zrobić młodą kapustę z pomidorami i koperkiem.
  2. Do dużej miski włóż mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulę, kaszę bulgur, koncentrat pomidorowy i  pastę paprykową biber salcasi. Dodaj sól, pieprz, posiekane zioła, suszoną miętę, oliwę z oliwek i pół szklanki zimnej wody.  Wyrób farsz na jednolitą masę
  3. Z każdego liścia kapusty zetnij twardy grzbiet. U podstawy liścia (tam gdzie łączył się z główką kapusty) nałóż solidną porcję farszu mięsno-bulgurowego. Złóż boki liścia do środka. Zwiń liść kapusty w rulon tak, aby całkowicie zakrył farsz. Nie zwijaj liści zbyt ciasno, ponieważ bulgur potrzebuje miejsca podczas gotowania. Powtórz tę czynność z pozostałymi liśćmi kapusty.
  4. Przygotuj sos: wymieszaj 1 łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, około 750 ml wody i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Na dnie głębokiej patelni lub garnka z grubym dnem  ułóż kilka mniejszych liści kapusty. Na nich, łączeniem do dołu, połóż gołąbki w taki sposób, aby ściśle przylegały do siebie. Gołąbki możesz układać warstwami.
  6. Zalej gołąbki sosem pomidorowym. Część sosu pewnie Ci zostanie, ale przyda się do podlewania. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj na niewielkim ogniu około 50 minut, aż gołąbki wchłoną część sosu. W razie potrzeby podlej tureckie gołąbki lahana sarmasi pozostałym sosem pomidorowym lub kilkoma łyżkami wody.

Potrzebujesz tureckich przypraw, aby przygotować swoje ulubione danie? Zapraszamy do naszego sklepu!

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *