Tureckie gołąbki lahana sarmasi (lub lahana dolması albo kelem dolması) to proste i pyszne danie niewiele różniące się od tego, które znamy z polskiej kuchni. Zamiast ryżu dodaje się do nich często kaszę bulgur. Te zdrowe i pożywne gołąbki z liści kapusty wypełnionych przyprawioną mieszanką mięsa i bulguru możesz przygotować wcześniej i podgrzać bezpośrednio przed podaniem. Gołąbki są bardzo popularne w Turcji w okresie zimowym. Podaje się je skropione sokiem z cytryny lub z jogurtem. Żeby wypróbować nasz prosty przepis na gołąbki, wystarczy kilka składników, które być może masz już w swojej kuchni.
Tureckie gołąbki lahana sarmasi – składniki
- 1 duża główka kapusty
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 200 g gruboziarnistej kaszy bulgur
- 1 duża drobno posiekana cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pasty paprykowej biber salcasi (ostrej lub łagodnej)
- 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka tureckiej suszonej mięty
- pół szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
Sos do tureckich gołąbków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- około 750 ml wody
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie gołąbków lahana sarmasi
- Usuń pierwszą zewnętrzną warstwę liści kapusty. Główkę kapusty włóż głąbem do dołu do wrzącej, mocno osolonej wody i gotuj około 7-10 minut, im młodsza kapusta tym krócej. Po tym czasie odwróć kapustę, tak aby głąb znalazł się na górze i stopniowo odcinaj i wyjmuj z garnka kolejne liście, w miarę jak stają się miękkie. Kiedy nie da się już oddzielić liści nadających się na gołąbki wyjmij kapustę z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Z tego co pozostanie można zrobić młodą kapustę z pomidorami i koperkiem.
- Do dużej miski włóż mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulę, kaszę bulgur, koncentrat pomidorowy i pastę paprykową biber salcasi. Dodaj sól, pieprz, posiekane zioła, suszoną miętę, oliwę z oliwek i pół szklanki zimnej wody. Wyrób farsz na jednolitą masę
- Z każdego liścia kapusty zetnij twardy grzbiet. U podstawy liścia (tam gdzie łączył się z główką kapusty) nałóż solidną porcję farszu mięsno-bulgurowego. Złóż boki liścia do środka. Zwiń liść kapusty w rulon tak, aby całkowicie zakrył farsz. Nie zwijaj liści zbyt ciasno, ponieważ bulgur potrzebuje miejsca podczas gotowania. Powtórz tę czynność z pozostałymi liśćmi kapusty.
- Przygotuj sos: wymieszaj 1 łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, około 750 ml wody i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na dnie głębokiej patelni lub garnka z grubym dnem ułóż kilka mniejszych liści kapusty. Na nich, łączeniem do dołu, połóż gołąbki w taki sposób, aby ściśle przylegały do siebie. Gołąbki możesz układać warstwami.
- Zalej gołąbki sosem pomidorowym. Część sosu pewnie Ci zostanie, ale przyda się do podlewania. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj na niewielkim ogniu około 50 minut, aż gołąbki wchłoną część sosu. W razie potrzeby podlej tureckie gołąbki lahana sarmasi pozostałym sosem pomidorowym lub kilkoma łyżkami wody.
Potrzebujesz tureckich przypraw, aby przygotować swoje ulubione danie? Zapraszamy do naszego sklepu!