Tureckie gołąbki lahana sarmasi

Tureckie gołąbki lahana sarmasi

Gołąbki z kaszą bulgur

Tureckie gołąbki lahana sarmasi (lub lahana dolması albo kelem dolması) to proste i pyszne danie niewiele różniące się od tego, które znamy z polskiej kuchni. Zamiast ryżu dodaje się do nich często kaszę bulgur. Te zdrowe i pożywne gołąbki z liści kapusty wypełnionych przyprawioną mieszanką mięsa i bulguru możesz przygotować wcześniej i podgrzać bezpośrednio przed podaniem. Gołąbki są bardzo popularne w Turcji w okresie zimowym. Podaje się je skropione sokiem z cytryny lub z jogurtem. Żeby wypróbować nasz prosty przepis na gołąbki, wystarczy kilka składników, które być może masz już w swojej kuchni.

Tureckie gołąbki lahana sarmasi – składniki

Sos do tureckich gołąbków

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • około 750 ml wody
  • sól i pieprz do smaku

Tureckie gołąbki lahana sarmasi przepis

  1. Usuń pierwszą zewnętrzną warstwę liści kapusty. Główkę kapusty włóż głąbem do dołu do wrzącej, mocno osolonej wody i gotuj około 7-10 minut, im młodsza kapusta tym krócej. Po tym czasie odwróć kapustę, tak aby głąb znalazł się na górze i stopniowo odcinaj i wyjmuj z garnka kolejne liście, w miarę jak stają się miękkie. Kiedy nie da się już oddzielić liści nadających się na gołąbki wyjmij kapustę z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Z tego co pozostanie można zrobić młodą kapustę z pomidorami i koperkiem.
  2. Do dużej miski włóż mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulę, kaszę bulgur, koncentrat pomidorowy i  pastę paprykową biber salcasi. Dodaj sól, pieprz, posiekane zioła, suszoną miętę, oliwę z oliwek i pół szklanki zimnej wody.  Wyrób farsz na jednolitą masę
  3. Z każdego liścia kapusty zetnij twardy grzbiet. U podstawy liścia (tam gdzie łączył się z główką kapusty) nałóż solidną porcję farszu mięsno-bulgurowego. Złóż boki liścia do środka. Zwiń liść kapusty w rulon tak, aby całkowicie zakrył farsz. Nie zwijaj liści zbyt ciasno, ponieważ bulgur potrzebuje miejsca podczas gotowania. Powtórz tę czynność z pozostałymi liśćmi kapusty.
  4. Przygotuj sos: wymieszaj 1 łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, około 750 ml wody i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Na dnie głębokiej patelni lub garnka z grubym dnem  ułóż kilka mniejszych liści kapusty. Na nich, łączeniem do dołu, połóż gołąbki w taki sposób, aby ściśle przylegały do siebie. Gołąbki możesz układać warstwami.
  6. Zalej gołąbki sosem pomidorowym. Część sosu pewnie Ci zostanie, ale przyda się do podlewania. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj na niewielkim ogniu około 50 minut, aż gołąbki wchłoną część sosu. W razie potrzeby podlej tureckie gołąbki lahana sarmasi pozostałym sosem pomidorowym lub kilkoma łyżkami wody.
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *