Turecka pasta paprykowo-orzechowa acuka ze słodkiej papryki, papryczek chilli, pomidorów, ziół i przypraw jest fantastycznym dodatkiem, który podkreśli smak każdego dania. Dowiedz się do czego pasuje turecka pasta paprykowo-orzechowa acuka, jeden z najbardziej lubianych i charakterystycznych składników śniadania w kraju na Bosforem. Acuka znana m.in. pod takimi nazwami, jak acika,adżyka, adżika, ajika, adjika występuje w […]
Category Archives: Produkty kulinarne
Pismaniye – turecka wata cukrowa jest, obok chałwy i baklawy , jeden z pierwszych tureckich deserów. Rozpływająca się w przewodzie, puszysta i lekka jak puch, może być przechowywana przez bardzo długi czas. Ile Turcy, jak i turyści często kupują ją na prezenty dla rodziny i przyjaciół. W języku tureckim słowo „pişman” oznacza „żałować”. Jedno z […]
Turecki ser Kasar Peynir to żółty, półtwardy, dojrzewający ser podpuszczkowy. Smakiem i konsystencją przypomina cheddar. Słowo „peynir” to po turecku właśnie ser. Kasar Peynir na Bałkanach znany jest także pod nazwą kashkaval.
Widząc dziwne kosteczki przypominające z wyglądu galaretkę zastanawiacie się co to jest? Też tak miałam. Lokum zwane także turkish delight lub rachatłukum kusi na każdym tureckim bazarze. Kolorowe kosteczki poukładane w zgrabne piramidki przyciągają wzrok każdego turysty. Oj sam widok tych smakowicie wyglądających pyszności cieszy nasze kubki smakowe. Ale zacznijmy od początku! Z czego powstaje […]