Pory duszone w oliwie Przepis na zeytinyağlı pırasa. Pory duszone w oliwie zeytinyağlı pırasa to wyjątkowe danie i specjalność kuchni tureckiej. W Polsce por wykorzystywany jest głównie jako dodatek do innych potraw, ale gotowanie porów z oliwą z oliwek czyni je wyjątkowo smacznymi i warto je wprowadzić do swojego jadłospisu. Kluczowym składnikiem zeytinyagli pirasa są […]
Category Archives: Dania główne
Beyti kebab z piekarnika przepis na tradycyjne tureckie danie z mielonej wołowiny lub jagnięciny. Beyti kebab to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych kebabów. Upieczone mięso zawijane jest w ciasto yufka i ponownie krótko zapiekane, a przed podaniem polewane sosem pomidorowym i czosnkowym jogurtem. Mięso na beyti kebab z piekarnika przygotujesz w niemal identyczny sposób, jak […]
Klopsiki w sosie cytrynowym przepis na Ekşili Köfte. Tradycyjne tureckie klopsiki w sosie cytrynowym to lubiane i proste do zrobienia danie, które w zależności od regionu ma bardzo wiele wariantów. W niektórych częściach Turcji przygotowuje się je z pastą pomidorową lub paprykową; w innych popularne są klopsiki w sosie cytrynowym. W Tracji, ta potrawa podawana […]
Pierogi wigilijne można przygotować na wiele sposobów. W Turcji nie obchodzi się Wigilii, ale pierogi są w kraju nad Bosforem bardzo popularne i lubiane. Na naszym blogu znajdziecie m.in. przepis na tureckie pierożki manti oraz tureckie pierożki z sosem jogurtowym. Tym razem postanowiliśmy połączyć polskie i tureckie tradycje kulinarne. W ten sposób powstały wigilijne pierogi […]
Faszerowane bakłażany imam bayildi należą do najpopularniejszych tureckich przepisów na bakłażany, a tych Turcy znają około 200. Na naszym blogu także goszczą po raz kolejny. Tym razem prezentujemy wariant jednej z naszych Klientek, która podzieliła się z nami swoim przepisem na pyszne bakłażany imam bayildi nadziewane farszem warzywnym.