Szukasz pomysłu na szybki, lekki obiad, który jednocześnie zaskoczy swoim orzeźwiającym smakiem? Klopsiki w sosie cytrynowym to idealna propozycja! Delikatne mięso w połączeniu z wyrazistym, cytrynowym sosem tworzy danie pełne aromatów, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych spotkań. Przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można wprowadzić świeżość na talerz!
Ekşili Köfte – co i jak?
Klopsiki w sosie cytrynowym przepis na Ekşili Köfte. Tradycyjne tureckie klopsiki w sosie cytrynowym to lubiane i proste do zrobienia danie, które w zależności od regionu ma bardzo wiele wariantów. W niektórych częściach Turcji przygotowuje się je z pastą pomidorową lub paprykową; w innych popularne są klopsiki w sosie cytrynowym. W Tracji ta potrawa podawana jest także na weselach, w formie gęstej, pożywnej zupy. W Turcji klopsiki określane są jako köfte, według niektórych źródeł istnieje niemal 300 przepisów na tureckie klopsiki, kilka z nich znajdziesz na naszym blogu. To między innymi tureckie pulpeciki fındık köfte oraz pyszne pulpety w panierce z kaszy bulgur.
Składniki potrzebne do klopsów w sosie cytrynowym
- 500 g mielonej wołowiny,
- 1 cebula starta na tarce
- 2-4 łyżki ryżu osmancik pirinc
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- opcjonalnie do dekoracji 1 łyżka drobno posiekanego koperku lub świeżej mięty,
- 1 duże albo 2 małe jajka, białko i żółtko oddzielnie,
- sól i mielony pieprz do smaku
- 3-4 łyżki mąki do obtoczenia klopsików i zagęszczenia sosu,
- 2 łyżki oleju lub tureckiej oliwy z oliwek
- sok z 2 małych cytryn
Sposób przygotowania Ekşili Köfte
- Cebulę zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj. Do mięsa dodaj startą cebulę, natkę pietruszki, świeży koperek, ryż i białko jajka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrabiaj przez około 5 minut, aż masa zrobi się kleista.
- Z mięsa uformuj kulki nieco większe od orzecha laskowego i obtocz je dokładnie w mące.
- W głębokim rondlu rozgrzej olej i obsmaż klopsiki ze wszystkich stron, aż się mocno zrumienią.
- Dodaj połowę soku z cytryny i 2 szklanki wody, gotuj na niewielkim ogniu przez około 20-30 minut. W razie potrzeby podlej wodą.
- Wymieszaj żółtko z pozostałem sokiem z cytryny. Cały czas mieszając, zahartuj żółtko dodając 2 – 3 łyżki sosu z klopsików. Nie przerywając mieszania dodaj kolejne 3-4 łyżki sosu z klopsików. Dodaj zahartowane żółtko do garnka z klopsikami. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęść go niewielką ilością mąki.
- Przed podaniem posyp świeżą zieleniną (koperek, natka pietruszki lub świeża mięta).