Borek ze szpinakiem – przepis na delikatne ciasto z aromatycznym farszem

Borek ze szpinakiem – przepis na delikatne ciasto z aromatycznym farszem

Borek ze szpinakiem to klasyka tureckiej kuchni, która zachwyca zarówno smakiem, jak i prostotą wykonania. Delikatne ciasto filo wypełnione aromatycznym nadzieniem ze szpinaku i sera tworzy harmonijną kompozycję, której trudno się oprzeć. W naszym artykule znajdziesz krok po kroku instrukcje, jak przygotować ten wyjątkowy przysmak w domowym zaciszu. Zaskocz swoich bliskich pysznym daniem rodem z tureckich stołów!

Ispanakli Börek – wytrawne chrupiące ciasto szpinakowe

Borek ze szpinakiem czyli Ispanakli Börek jest zrobiony z kruchego ciasta zwanego yufka nadziewanego szpinakiem i cebulą. Każdy, kto chociaż raz odwiedził Turcję, z pewnością natknął się na jakiś borek. W kraju nad Bosforem borek cieszy się bowiem ogromną i niesłabnącą popularnością. W Turcji można znaleźć wiele różnych rodzajów börek, różnią się one kształtem i nadzieniem, ale borek szpinakowy należy do najpopularniejszych wersji. Po upieczeniu ciasto jest chrupiące, a nadzienie ze szpinaku i podsmażonej cebuli sprawia, że Ispanakli Börek stanowi wspaniałą pikantną przekąskę. Koniecznie sprawdź też nasz przepis na ciasto filo nadziewane cukinią, zapewniam Cię, że jest pyszne.

Składniki na borek ze szpinakiem

Do przygotowania boreku ze szpinakiem będziesz potrzebować kilku prostych składników, które razem stworzą wyjątkowy smak tego tureckiego przysmaku.

Farsz szpinakowy do borka

  • 1 łyżka tureckiej oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pół łyżeczki tureckiej przyprawy: papryki w płatkach pul biber
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 750 g posiekanego szpinaku
  • sól i pieprz do smaku

Sos

  • 1 całe jajko
  • szklanka pełnotłustego mleka
  • pół szklanki oleju słonecznikowego

Składniki na borek

  • 1 opakowanie ciasta yufka 500 g
  • 2-3 łyżki roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • nasiona sezamu lub czarnuszki do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie borku ze szpinakiem – wyjaśniamy co i jak!

Przygotowanie borka ze szpinakiem może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami zrobisz to bez trudu.

Farsz szpinakowy

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż, aż zrobi się szklista. Dodaj czosnek i często mieszając smaż około 1 minuty.
  2. Dodaj posiekany szpinak i przypraw,  smaż kilka minut na dużym ogniu, aż woda ze szpinaku całkowicie odparuje. Wyłącz płomień i pozostaw szpinak do ostygnięcia przed użyciem do borek.

Sos

Wymieszaj mleko z olejem i żółtkiem i lekko ubij

Borek (całość)

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (z funkcją termoobiegu)
  2. Prostokątną blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj cienko masłem.
  3. Na blaszkę wyłóż jeden płat ciasta yufka i skrop go sosem. Dodaj drugi, zgnieciony w dłoniach płat ciasta i całość skrop  sosem
  4. Nałóż porcję farszu i rozsmaruj na cieście.
  5. Przykryj farsz kolejnymi płatami ciasta. Wystające poza blachę kawałki ciasta zawiń do wnętrza blaszki do środka.
  6. Posmaruj wierzch borka ze szpinakiem roztopionym masłem, a następnie rozbełtanym żółtkiem. Posypujemy sezamem lub czarnuszką.
  7. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 40-45 minut lub do złotego koloru.

W Turcji borek szpinakowy podawany jest rano lub po południu ze szklanką çay (tureckiej herbaty). Jednak równie dobrze możesz podać go na obiad.

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *