Borek ze szpinakiem
Wytrawne chrupiące ciasto szpinakowe
Borek ze szpinakiem czyli Ispanakli Börek jest zrobiony z kruchego ciasta zwanego yufka nadziewanego szpinakiem i cebulą. Każdy, kto chociaż raz odwiedził Turcję, z pewnością natknął się na jakiś borek. W kraju nad Bosforem borek cieszy się bowiem ogromną i niesłabnącą popularnością. W Turcji można znaleźć wiele różnych rodzajów börek, różnią się one kształtem i nadzieniem, ale borek szpinakowy należy do najpopularniejszych wersji. Po upieczeniu ciasto jest chrupiące, a nadzienie ze szpinaku i podsmażonej cebuli sprawia, że Ispanakli Börek stanowi wspaniałą pikantną przekąskę. Koniecznie sprawdź też nasz przepis na ciasto filo nadziewane cukinią, zapewniam Cię, że jest pyszne.
Borek ze szpinakiem – składniki
Farsz szpinakowy do borka
- 1 łyżka tureckiej oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- pół łyżeczki tureckiej papryki w płatkach pul biber
- pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 750 g posiekanego szpinaku
- sól i pieprz do smaku
Sos
- 1 całe jajko
- szklanka pełnotłustego mleka
- pół szklanki oleju słonecznikowego
Składniki na borek
- 1 opakowanie ciasta yufka
- 2-3 łyżki roztopionego masła
- 2 żółtka
- nasiona sezamu lub czarnuszki do posypania (opcjonalnie)
Borek ze szpinakiem przepis
Farsz szpinakowy
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż, aż zrobi się szklista. Dodaj czosnek i często mieszając smaż około 1 minuty.
- Dodaj posiekany szpinak i przypraw, smaż kilka minut na dużym ogniu, aż woda ze szpinaku całkowicie odparuje. Wyłącz płomień i pozostaw szpinak do ostygnięcia przed użyciem do borek.
Sos
Wymieszaj mleko z olejem i żółtkiem i lekko ubij
Przygotowanie Borka ze szpinakiem
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (z funkcją termoobiegu)
- Prostokątną blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj cienko masłem.
- Na blaszkę wyłóż1 płat ciasta yufka i skropgo sosem. Dodaj drugi, zgnieciony w dłoniach płat ciasta i całość skrop sosem
- Nałóż porcję farszu i rozsmaruj na cieście.
- Przykryj farsz kolejnymi płatami ciasta. Wystające poza blachę kawałki ciasta zawiń do wnętrza blaszki. do środka.
- Posmaruj wierzch borka ze szpinakiem roztopionym masłem, a następnie rozbełtanym żółtkiem. Posypujemy sezamem lub czarnuszką.
- Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 40-45 minut lub do złotego koloru.
W Turcji borek szpinakowy podawany jest rano lub po południu ze szklanką çay (tureckiej herbaty). Jednak równie dobrze możesz podać go z przyjemnością podam na obiad.