Borek ze szpinakiem

borek-ze-szpinakiem

Borek ze szpinakiem

Wytrawne chrupiące ciasto szpinakowe

Borek ze szpinakiem czyli Ispanakli Börek jest zrobiony z kruchego ciasta zwanego yufka nadziewanego szpinakiem i cebulą. Każdy, kto chociaż raz odwiedził Turcję, z pewnością natknął się na jakiś borek. W kraju nad Bosforem borek cieszy się bowiem ogromną i niesłabnącą popularnością. W Turcji można znaleźć wiele różnych rodzajów börek, różnią się one kształtem i nadzieniem, ale borek szpinakowy należy do najpopularniejszych wersji. Po upieczeniu ciasto jest chrupiące, a nadzienie ze szpinaku i podsmażonej cebuli sprawia, że Ispanakli Börek stanowi wspaniałą pikantną przekąskę. Koniecznie sprawdź też nasz przepis na ciasto filo nadziewane cukinią, zapewniam Cię, że jest pyszne.

Borek ze szpinakiem – składniki

Farsz szpinakowy do borka

  • 1 łyżka tureckiej oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pół łyżeczki tureckiej papryki w płatkach pul biber
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 750 g posiekanego szpinaku
  • sól i pieprz do smaku

Sos

  • 1 całe jajko
  • szklanka pełnotłustego mleka
  • pół szklanki oleju słonecznikowego

borek-ze-szpinakiem

Składniki na borek

  • 1 opakowanie ciasta yufka
  • 2-3 łyżki roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • nasiona sezamu lub czarnuszki do posypania (opcjonalnie)

Borek ze szpinakiem przepis

Farsz szpinakowy

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż, aż zrobi się szklista. Dodaj czosnek i często mieszając smaż około 1 minuty.
  2. Dodaj posiekany szpinak i przypraw,  smaż kilka minut na dużym ogniu, aż woda ze szpinaku całkowicie odparuje. Wyłącz płomień i pozostaw szpinak do ostygnięcia przed użyciem do borek.

Sos

Wymieszaj mleko z olejem i żółtkiem i lekko ubij

borek-ze-szpinakiem

Przygotowanie Borka ze szpinakiem

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (z funkcją termoobiegu)
  2. Prostokątną blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj cienko masłem.
  3. Na blaszkę wyłóż1 płat ciasta yufka i skropgo sosem. Dodaj drugi, zgnieciony w dłoniach płat ciasta i całość skrop  sosem
  4. Nałóż porcję farszu i rozsmaruj na cieście.
  5. Przykryj farsz kolejnymi płatami ciasta. Wystające poza blachę kawałki ciasta zawiń do wnętrza blaszki. do środka.
  6. Posmaruj wierzch borka ze szpinakiem roztopionym masłem, a następnie rozbełtanym żółtkiem. Posypujemy sezamem lub czarnuszką.
  7. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 40-45 minut lub do złotego koloru.

W Turcji borek szpinakowy podawany jest rano lub po południu ze szklanką çay (tureckiej herbaty). Jednak równie dobrze możesz podać go z przyjemnością podam na obiad.

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *