Herbata limonkowa

herbata-limonkowa

Herbata limonkowa z suszonych limonek loomi rozgrzewa zimą, chłodzi latem i łagodzi problemy trawienne. Herbata z suszonych limonek jest popularna na całym Bliskim Wschodzie. To świetna alternatywa dla tradycyjnej herbaty z cytryną. Zimą i w przypadku problemów z niestrawnością podawana jest na gorąco, latem jest smacznym zamiennikiem mrożonej herbaty. Przed dodaniem do potrawy limonki loomi wystarczy przekłuć albo pokruszyć lub zmielić na proszek. Po ugotowaniu stają się bardziej miękkie.

Suszone czarne limonki pochodzą z Omanu, ale stały się niezbędnymi składnikami kuchni Iranu, Iraku i wszystkich państw Zatoki Perskiej. Czasami można je znaleźć w niektórych przepisach z północnych Indii. W Turcji limonek loomi używa się czasami zamiast sumaka, do przyprawiania sałatek. Z powodzeniem zastępują też limonkę kaffir czy trawę cytrynową.

herbata-limonkowa

Herbata limonkowa przepis

Herbata limonkowa krok po kroku

1. Nakłuj limonki czubkiem noża tak, aby woda mogła dostać się do środka.

2. Zalej limonki wodą i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień i gotuj na średnim ogniu przez około 15-30 minut, w zależności od tego, jak intensywny smak chcesz uzyskać.

3. Rozlej herbatę limonkową do filiżanek i osłódź do smaku miodem lub cukrem.

4. W przypadku problemów żołądkowych i zimą podawaj herbatę limonkową na gorąco, a latem z kostkami lodu, jako pyszną orzeźwiającą lemoniadę z suszonych limonek.

Na co pomaga herbata limonkowa

Podawana na gorąco herbata limonkowa jest stosowana jako środek łagodzący niestrawność, rozstrój żołądka, biegunkę i nudności. Napój jest kwaskowy i aromatyczny, ale można go dosłodzić do smaku miodem lub cukrem. Suszone limonki mają przyjemny cierpki, cytrusowy smak i są bogate w witaminę C.

herbata-limonkowa

Herbata limonkowa z suszonych limonek loomi to doskonały napój na lato i zimę. Ma działanie łagodzące w przypadku niestrawności i rozstroju żołądka.

herbata-limonkowa

Suszone limonki jako przyprawa

Suszone limonki to orientalny specjał, który ze względu na swój wyjątkowy smak, błyskawicznie zyskał popularność wśród najlepszych szefów kuchni i cukierników. Loomi czyli suszone limonki często używane są jako przyprawa, zwłaszcza do zup, ryb i gulaszu, w tym marokańskich tadżinów. Są też nieodzownym dodatkiem do owoców morza: przegrzebków, ostryg, małży, kalmarów, krewetek, homarów oraz do zupy krabowej.

Limonki loomi wchodzą (obok cynamonu, kardamonu, pieprzu, goździków, kminku, kolendry, muszkatołowca, kurkumy, szafranu i imbiru) też w skład wielu arabskich mieszanek przyprawowych, m.in. do kaszy kuskus, potraw z roślin strączkowych oraz mięsnych i warzywnych gulaszy.

Suszone limonki loomi można dodawać do każdego rodzaju potraw, zarówno tych przyrządzanych na słodko, jak i na słono oraz do deserów i sałatek owocowych. Z powodzeniem zastępują cytryny i doskonale komponują się z przetworami owocowymi, takimi jak dżemy, marmolady, pieczone jabłka, truskawkami, ananasy itp.

herbata-limonkowa

4.5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *