Gozleme z ziemniakami

gozleme-z-ziemniakami

Gozleme z ziemniakami

Przepis na płaski turecki chleb z nadzieniem ziemniaczanym.

Gozleme z ziemniakami to prosty do przygotowania rodzaj tureckiego pieczywa, które możesz podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Na naszym blogu znajdziesz m.in. przepis na turecki chleb gozleme z mięsem mielonym oraz tureckie placki nadziewane serem i szpinakiem. Jest bardzo wiele wariantów nadzienia do gözleme. Różnią się one w zależności od regionu i osobistych preferencji. Mogą to być wszelkiego rodzaju mięsa np. mielona wołowina, siekana jagnięcina, owoce morza, turecka kiełbasa wołowa sucuk, albo podsuszana wołowina pastirma w plastrach. Nadzieniem do tureckiego płaskiego chleba mogą być również warzywa, grzyby,, sery, ale także jajka, zioła sezonowe i przyprawy. O tym, jak pyszny jest chlebek gozleme świadczy fakt, że niezależnie od tego, gdzie się znajdziesz w Turcji, to wszędzie znajdziesz stoisko z gozleme.

Gozleme z ziemniakami przepis

Ciasto na gozleme – proporcje na około 7-8 chlebków

  • 400 g  mąki pszennej, uniwersalnej,
  • pół łyżeczki  soli,
  • 250 ml  wody
  • dodatkowo mąka do posypania stolnicy i 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia.
  1. Do misy mikser wsyp mąkę, sól i dodaj wodę. Wyrabiaj około 5 minut na średnich obrotach, aż ciasto przestanie się lepić do ścianek misy.
  2. Przykryj ciasto i odstaw na co najmniej pół godziny.
  3. Podziel ciasto na 7-8 równych części i za pomocą dłoni uformuj z nich kulki. Odłóż kulki na bok.

gozleme-z-ziemniakami

Nadzienie do gozleme z ziemniakami

  • około 800 g ugotowanych w całości ziemniaków,
  • duży pęczek posiekanego grubego szczypiorku,
  • 2 łyżki masła (opcjonalnie)
  • 2 łyżki papryki w płatkach pul biber (ostrej lub łagodnej lub średnioostrej)
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki soli

Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgnieć widelcem i wymieszaj ze szczypiorkiem, papryką pul biber, solą i ewentualnie masłem.

Przygotowanie tureckich chlebków gozleme z ziemniakami

  1. Stolnicę oprósz obficie mąką. Rozwałkuj każdą kulkę ciasta tak cienko, jak to możliwe, najlepiej na grubość około 1-2 mm.
  2. Na środek każdego placka nałóż nadzienie.  Złóż wszystkie boki do środka, tak jabyś chciała zapakować paczkę. Dociśnij krawędzie, aby nadzienie nie wydostało się ze środka..
  3. Na średnim ogniu rozgrzej na patelni pół łyżeczki oliwy z oliwek.
  4. Włóż gozleme na patelnię i smaż z każdej strony przez około 3-5 minut, aż będą złociste i chrupiące po obu stronach. Niewielkie zwęglenie jest powszechne.

Gozleme najlepiej smakuje na świeżo, ale można je przechowywać przez kilka dni w lodówce lub zamrozić i podgrzać przed podaniem.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *