Gozleme z ziemniakami to tradycyjne tureckie pieczywo, które zachwyca prostotą i wyjątkowym smakiem. Cienkie, chrupiące ciasto wypełnione aromatycznym farszem z ziemniaków to danie, które z łatwością przygotujesz w domu. W naszym przepisie krok po kroku pokazujemy, jak przyrządzić to wyjątkowe danie, które z pewnością podbije serca Twoich domowników i gości.
Przepis na płaski turecki chleb z nadzieniem ziemniaczanym.
Gozleme z ziemniakami to prosty do przygotowania rodzaj tureckiego pieczywa, które możesz podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Na naszym blogu znajdziesz m.in. przepis na turecki chleb gozleme z mięsem mielonym oraz tureckie placki nadziewane serem i szpinakiem. Jest bardzo wiele wariantów nadzienia do gözleme. Różnią się one w zależności od regionu i osobistych preferencji. Mogą to być wszelkiego rodzaju mięsa np. mielona wołowina, siekana jagnięcina, owoce morza, turecka kiełbasa wołowa sucuk, albo podsuszana wołowina pastirma w plastrach. Nadzieniem do tureckiego płaskiego chleba mogą być również warzywa, grzyby,, sery, ale także jajka, zioła sezonowe i przyprawy. O tym, jak pyszny jest chlebek gozleme świadczy fakt, że niezależnie od tego, gdzie się znajdziesz w Turcji, to wszędzie znajdziesz stoisko z gozleme.
Przepis na ciasto na gozleme – proporcje na około 7-8 chlebków
- 400 g mąki pszennej, uniwersalnej,
- pół łyżeczki soli,
- 250 ml wody
- dodatkowo mąka do posypania stolnicy i 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia.
- Do misy mikser wsyp mąkę, sól i dodaj wodę. Wyrabiaj około 5 minut na średnich obrotach, aż ciasto przestanie się lepić do ścianek misy.
- Przykryj ciasto i odstaw na co najmniej pół godziny.
- Podziel ciasto na 7-8 równych części i za pomocą dłoni uformuj z nich kulki. Odłóż kulki na bok.
Przepis na nadzienie do gozleme z ziemniakami
- około 800 g ugotowanych w całości ziemniaków,
- duży pęczek posiekanego grubego szczypiorku,
- 2 łyżki masła (opcjonalnie)
- 2 łyżki papryki w płatkach pul biber (ostrej lub łagodnej lub średnioostrej)
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki soli
Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgnieć widelcem i wymieszaj ze szczypiorkiem, papryką pul biber, solą i ewentualnie masłem.
Przygotowanie tureckich chlebków gozleme z ziemniakami
- Stolnicę oprósz obficie mąką. Rozwałkuj każdą kulkę ciasta tak cienko, jak to możliwe, najlepiej na grubość około 1-2 mm.
- Na środek każdego placka nałóż nadzienie. Złóż wszystkie boki do środka, tak jabyś chciała zapakować paczkę. Dociśnij krawędzie, aby nadzienie nie wydostało się ze środka..
- Na średnim ogniu rozgrzej na patelni pół łyżeczki oliwy z oliwek.
- Włóż gozleme na patelnię i smaż z każdej strony przez około 3-5 minut, aż będą złociste i chrupiące po obu stronach. Niewielkie zwęglenie jest powszechne.
Gozleme najlepiej smakuje na świeżo, ale można je przechowywać przez kilka dni w lodówce lub zamrozić i podgrzać przed podaniem.
Przepisy, które również mogą Cię zainteresować, znajdziesz także na stronie https://zmiksowani.pl/.