Turecki chleb gozleme z mięsem mielonym jest super chrupiący i bardzo pożywny. Możesz go przygotować ze swoim ulubionym nadzieniem. Jednak w Turcji najbardziej popularny jest gozleme z serem i szpinakiem, ziemniakami i serem albo mieloną wołowiną. Gozleme możesz zrobić z dodatkiem drożdży lub bez nich. Ta druga wersja popularna jest w Anatolii i przypomina polskie podpłomyki
Turecki chleb gozleme z mięsem mielonym
- 275 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki tureckiej oliwy z oliwek
- 125 ml letniej wody
- nadzienie
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 średnia cebula
- 1 papryka pokrojona w maleńką kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki pasty paprykowej biber salcasi
- 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach pul biber
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przepis na chleb gozleme z mieloną wołowiną
- W misie miksera umieść wszystkie składniki ciasta i wyrabiaj około 5 minut. Ciasto możesz też wyrobić ręcznie.
- Wyjmij ciasto na lekko podsypaną mąką stolnicę, podziel na 6 równych części i każdą z nich uformuj w kulkę. Przykryj poporcjowane ciasto ściereczką i odstaw na około 30 minut.
- Przygotuj nadzienie.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle na ciemno złoty kolor. Dodaj drobno posiekaną paprykę i czosnek i podsmażaj około 1 minuty. Dodaj mieloną wołowinę i podsmażaj, aż straci surowość. Dodaj pastę paprykową biber salcasi i smaż kolejną minutę.
- W dużej misce wymieszaj podsmażone mięso z cebulą i natkę pietruszki.. Dodaj turecką paprykę w płatkach pul biber i dopraw solą i pieprzem
- Jeśli farsz jest bardzo suchy dodaj odrobinę tureckiej oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj.
- Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą kulkę ciasta na cienki, okrągły placek.
- Posmaruj pierwszy placek oliwą, a na środek nałóż farsz.
- Złóż do środka prawy i lewy bok placka. tak, aby lekko zachodziły na siebie i zakrywały farsz. Następnie złóż w ten sam sposób górny i dolny bok. Przygnieć ciasto dłonią, żeby dobrze się skleiło. W ten sam sposób przygotuj pozostałe placki.
- Patelnie posmaruj cienką warstwą oliwy i dobrze nagrzej. Smaż placki po około 2-3 minuty z każdej strony, aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki.
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.