Jeśli marzysz o podróży smakami do słonecznej Turcji, kuru fasulye to danie, które z łatwością przeniesie Cię w klimat tamtejszych domowych kuchni. Ta tradycyjna potrawa, pełna aromatycznych przypraw i gęstego sosu pomidorowego, jest symbolem tureckiego comfort food – prostego, sycącego i niezwykle smacznego. Fasolka w sosie pomidorowym idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, a jej przygotowanie jest prostsze, niż myślisz. Gotowi na kulinarną przygodę? Zapraszamy do wspólnego gotowania!
Kilka słów wstępu o tureckiej fasolce „po bretońsku”
Fasolka w sosie pomidorowym po turecku: kuru fasulye to odpowiednik tak lubianej w Polsce fasolki po bretońsku, ale w wersji wegetariańskiej. Ta prosta i bardzo pożywna potrawa jest popularna w tureckich domach, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Równie często można spotkać wersję z mięsem, która nosi nazwę etli kuru fasulye lub z kiełbasą nazywaną sucuk kuru fasulye.
Składniki do fasolki w sosie pomidorowym po turecku
- 400 g suszonej białej fasoli, ale można zastąpić 3 puszkami fasoli
- 1 duża cebula
- 1 średnia papryka pokrojona w paski lub w kostkę
- 2 łyżki tureckiej oliwy z oliwek lub masła do smażenia cebuli
- 1 puszka krojonych pomidorów, ale możesz zastąpić 2 dużymi pomidorami
- 700 ml passaty pomidorowej i około 150-200 ml wody
- 1 łyżka stołowa tureckiej pasty paprykowej biber salcasi
- pół łyżeczki papryki w płatkach pul biber lub do smaku
- sól, czarny pieprz i kmin rzymski po pół łyżeczki lub do smaku
Przygotowanie kuru fasulye
- Fasolą opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na całą noc.
- Wylej wodę, w której moczyła się fasola, a fasolę opłucz i pozostaw na sitku
- Cebulę drobno pokrój i przesmaż na oliwie, w tym samym garnku, w którym będziesz gotować fasolę.
- Dodaj fasolę, wodę, passatę pomidorową i przyprawy. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 1 godzinę, albo do chwili, aż fasola będzie prawie miękka. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody.
- Dodaj pomidory z puszki, pokrojoną paprykę i gotuj jeszcze około 20-30 minut.
- Podawaj ze świeżym pieczywem
Fasolka w sosie pomidorowym po turecku z wolnowaru
Fasolkę w pomidorach po turecku możesz też przygotować w wolnowarze. Proporcje z tego przepisu są dostosowane do wolnowarów Crock-Pot o pojemności 2,4 litra oraz 3,5 litra.
Pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oliwie cebulę oraz wszystkie pozostałe składniki umieść w misie wolnowaru. Gotuj na poziomie Low
- surowa, wcześniej namoczona przez noc fasola (około 9-12 godzin),
- fasola z puszki (około 4 – 6 godzin).
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.