Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa, przepis niezawodny i sprawdzony od lat. Przygotowanie domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej i kandyzowanej skórki cytrynowej jest bardzo łatwe, a różnica między zrobioną samodzielnie, a kupioną w sklepie jest ogromna. Możesz ją dodać do serników, makowca czy innych domowych wypieków. Doskonale podkreśla smak herbaty (koniecznie sprawdź jakie mamy herbaty w TureckiSklep.pl) i białego sera na słodko. Według tego przepisu możesz przygotować kandyzowane skórki z każdego gatunku cytrusów – szczególnie polecamy kandyzowaną skórkę z limonek lub mandarynek. Możesz również lekko osuszyć skórki na kratce, obtoczyć w cukrze lub zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie i traktować jako słodką przekąskę. Ten łatwy przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczy warto sobie zapisać 🙂
W Turcji świeże, lokalne pomarańcze można kupić podczas naszej kalendarzowej jesieni i zimy. Wystarczy wybrać się na turecki bazar, żeby cieszyć się smakiem tych owoców. Będąc w Turcji warto też spróbować takich rarytasów jak melasa z granatu, a poza sezonem urlopowym zaopatrzyć się w nią w naszym sklepie. To zdrowy, nie zawierający cukru dodatek do wszelkiego typu sałatek, sosów, herbaty (zamiast cytryny) czy zupy pomidorowej.
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa
- 4 duże pomarańcze
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- opcjonalnie możesz też dodać inne ulubione przyprawy, np. goździki, cynamon itp.
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa przepis
- Pomarańcze sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj szczotką do warzyw i owoców lub szorstką ściereczka. Odetnij niewielki kawałek z góry i z dołu każdego cytrusa..
- Pokrój cytrusy na ćwiartki. Zdejmij skórkę z owoców. Możesz usunąć część białej warstwy (albedo), ale nie jest to konieczne. Moczenie, a następnie blanszowanie skórek w wodzie wyeliminuje niemal całą goryczkę.
- Włóż skórki do rondelka i zalej dużą ilością zimnej wody. Pozostaw skórki w wodzie na 24 godziny.
- Następnego dnia zalej skórki wrzątkiem, gotuj około 10 minut, a następnie odcedź na sitku. Powtórz tę czynność jeszcze dwa razy.
- Pokrój skórki w zależności od potrzeb w kostkę lub paseczki.
- Do rondelka wsyp cukier, cukier waniliowy i dodaj pokrojone skórki. Wlej wodę i sok z cytryny.
- Gotuję na niewielkim ogniu około 30-45 minut, w tym czasie cukier się rozpuści i odparuje nadmiar płynu a skórki staną się miękkie.
- Przełóż skórki do czystych, wyparzonych wrzątkiem niewielkich słoiczków i zalej gorącym syropem. Nałóż pokrywki, dokładnie zakręć i odwróć słoiczki do góry dnem.
- Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa w syropie może być przechowywana nawet przez rok.