Suszony kwiat granatu jest doskonałym dodatkiem do herbat, jak i surowcem na jednoskładnikowy napar. Kwiaty granatu dają cierpki i orzeźwiający napój, który doskonale jest dosłodzić miodem. Warto pić herbatkę z kwiatu granatu zawsze wtedy, kiedy czujemy spadek energii, jak i po prostu na co dzień, w ramach zdrowej diety i profilaktyki zdrowotnej.
Kwiat granatu warto wypróbować, gdyż:
– jest źródłem cennych przeciwutleniaczy, zaliczanych do najsilniejszych w przyrodzie
– wspomaga serce i układ krążenia
– pomaga opóźniać procesy starzenia, widocznie w skórze i odczuwalne w całym ciele
– wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała
– pomaga regulować poziom cukru we krwi
– poprawia witalność organizmu i pozytywnie oddziałuje na nastrój
Sposób przygotowania:
2 łyżki granatu zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze ok. 95–90 stopni C, a następnie przykrywamy talerzykiem na ok. 5–10 minut, aby zaparzyć herbatę. Gdy czas minie należy usunąć fusy z naparu.
Aby wzbogacić smak, do suszonych granatów można dodać:
– miód lub cukier,
– plastry cytryny,
– plastry pomarańczy,
– liście mięty,
– laskę wanilii.
Skład: suszone kwiaty granatu
Waga: 200 g
jola.kielb.szramkowska (zweryfikowany) –
PYSZNA, POLECAM
Maria Zdanowska –
jest to ulubiona moja herbata gorąco polecam