Salep to bardzo popularny w Turcji napój mleczny z cynamonem.
Salep – turecki napój na chłodne dni zaczyna królować w domach, na ulicach i w kawiarniach, kiedy temperatura zaczyna spadać. Ulubiony jesienno – zimowy napój Turków, mieszkańców krajów bałkańskich i wielu krajów arabskich
Salep ma specyficzny delikatnie korzenny smak i aromat, doskonale pasuje do mleka z dodatkiem cynamonu. Jego konsystencja przypomina nieco rozwodniony kisiel, smak jest niezapomniany.
Sposób użycia:
Zaparzamy dwie łyżeczki proszku na szklankę lub filiżankę wody. Pijemy na gorąco.
Skład: cukier, skrobia, śmietanka, zagęszczacz (guma ksantanowa), naturalny aromat imbiru, naturalny aromat cynamonu, naturalny aromat wanilii, naturalny aromat goździków, fosforan wapnia
Waga: 200g
napój salep –
Pyszny, ba! fantastyczny. Uwielbiam od pierwszego kubeczka. Doskonałość od której można się pozytywnie uzależnić;)))
Inspiracją był główny składnik, bulwa storczyka hmmm, jak to pięknie brzmi…
Zalany gorącym mlekiem daje niepowtarzalny smak. Gęsty. Rozgrzewa bosko. Polecam z pełną odpowiedzialnością.
M (zweryfikowany) –
Bardzo dobry, przypomina mleczny kisiel z cynamonem
Beti (zweryfikowany) –
Pokochalam ten smak.Blogie ukojenie.