Turecka chałwa na talerzu “Papatya Sade Helva” o subtelnym waniliowym smaku, niezwykle krucha, lekka, wręcz nie można się jej oprzeć, doskonała jako dodatek do mocnej tureckiej kawy lub aromatycznej herbaty.
Mówi się, że turecka chałwa posiada miły i aksamitny smak. Ta popularna słodkość powstaje z nasion sezamu, które nie są mielone lecz kruszone dzięki czemu chałwa zawdzięcza swój smak i kruchą konsystencję.
Chałwa zawiera cenny kwas linolowy. Kwas ten skutecznie obniża poziom cholesterolu, a witamina E chroni organizm przed wolnymi rodnikami i dodaje energii.
Chałwa nie zawiera glukozy, fruktozy.
Skład: pasta sezamowa 54-60%, cukier, roślinny emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), ekstrakt korzenia mydlnicy, kwas cytrynowy, aromat wanilina.
Waga: 300g
chałwa waniliowa –
Moim zdaniem to najlepsza chałwa świata!! Delikatna, rozpływająca się w ustach. Odpowiednio krucha łatwo da się porcjować. Idealna w połączeniu z kawą, ale sama bez dodatków-jeszcze lepsza. Odkąd ją poznałam żadnej innej chałwy, a zwłaszcza tych z marketu nie kupuję.