Pory duszone w oliwie Przepis na zeytinyağlı pırasa. Pory duszone w oliwie zeytinyağlı pırasa to wyjątkowe danie i specjalność kuchni tureckiej. W Polsce por wykorzystywany jest głównie jako dodatek do innych potraw, ale gotowanie porów z oliwą z oliwek czyni je wyjątkowo smacznymi i warto je wprowadzić do swojego jadłospisu. Kluczowym składnikiem zeytinyagli pirasa są […]
Category Archives: Przepisy
Sos jogurtowy do warzyw i mięsa można przygotować na milion sposobów. Nasz ulubiony przepis na ten doskonały dodatek do grillowanych mięs i warzyw jest wyjątkowo prosty i zarazem niedrogi. Wystarczy gęsty naturalny jogurt i troszkę przypraw, żeby przygotować uniwersalny sos jogurtowy do grillowanych warzyw i mięsa, ale również do kebabu z mięsa mielonego (tutaj znajdziesz […]
Jak samodzielnie zrobić zupę tarhana pytacie dość często. Ta jedna z najpopularniejszych i najzdrowszych zup zyskała sobie wielu zwolenników. Pisaliśmy już o niej na blogu w poście Tarhana domowa turecka zupa. Znajdziecie tam też przepis na przygotowanie zupy z dostępnej u nas gotowej tarhany. Jednak wiele osób chciałoby zrobić proszek na zupę w domu, więc […]
Turecka zupa fasolowa nazywa się Etli Börülce. To pożywne, bardzo sycące danie idealne na każdą porę roku. Sekret jej smaku stanowią aromatyczne przyprawy, bardzo lubiane i szczodrze dodawane w kuchni tureckiej. Wśród nich warto zwrócić uwagę na yeni bahar, czyli mielone ziele angielskie. W Polsce zazwyczaj dodajemy ziele angielskie w ziarnach, w Turcji i wielu […]
Herbata po turecku jak parzyć przepis krok po kroku. Herbata po turecku to coś znacznie więcej niż gorący napój serwowany do posiłków i tureckich słodyczy. Picie tureckiej herbaty w tradycyjnej szklance w kształcie kwiatu tulipana zwanej ince belli çay bardağı stało się już sposobem na życie Turków. Od wczesnego ranka do późnej nocy filiżanka tureckiej […]
Beyti kebab z piekarnika przepis na tradycyjne tureckie danie z mielonej wołowiny lub jagnięciny. Beyti kebab to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych kebabów. Upieczone mięso zawijane jest w ciasto yufka i ponownie krótko zapiekane, a przed podaniem polewane sosem pomidorowym i czosnkowym jogurtem. Mięso na beyti kebab z piekarnika przygotujesz w niemal identyczny sposób, jak […]
Klopsiki w sosie cytrynowym przepis na Ekşili Köfte. Tradycyjne tureckie klopsiki w sosie cytrynowym to lubiane i proste do zrobienia danie, które w zależności od regionu ma bardzo wiele wariantów. W niektórych częściach Turcji przygotowuje się je z pastą pomidorową lub paprykową; w innych popularne są klopsiki w sosie cytrynowym. W Tracji, ta potrawa podawana […]
Turecki rosół z makaronem jest, podobnie jak w Polsce, popularnym antidotum na grypę i przeziębienie. W oryginale turecki rosół z makaronem nosi nazwę Şehriyeli tavuk çorbası i jest zagęszczany zasmażką. Ten pyszny i pożywny rosół z kurczaka z makaronem jest gotowany w prawie każdym tureckim domu w chłodne zimowe dni. Często można go również znaleźć […]
Fasolka w sosie pomidorowym po turecku – kuru fasulye to odpowiednik tak lubianej w Polsce fasolki po bretońsku, ale w wersji wegetariańskiej. Ta prosta i bardzo pożywna potrawa jest popularna w tureckich domach, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Równie często można spotkać wersję z mięsem, która nosi nazwę etli kuru fasulye lub z kiełbasą […]
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa, przepis niezawodny i sprawdzony od lat. Przygotowanie domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej i kandyzowanej skórki cytrynowej jest bardzo łatwe, a różnica między zrobioną samodzielnie, a kupioną w sklepie jest ogromna. Możesz ją dodać do serników, makowca czy innych domowych wypieków. Doskonale podkreśla smak herbaty (koniecznie sprawdź jakie mamy herbaty w TureckiSklep.pl) i […]