Herbata po turecku jak parzyć

herbata-po-turecku-jak-parzyc

Herbata po turecku jak parzyć przepis krok po kroku. Herbata po turecku to coś znacznie więcej niż gorący napój serwowany do posiłków i tureckich słodyczy. Picie tureckiej herbaty w tradycyjnej szklance w kształcie kwiatu tulipana zwanej ince belli çay bardağı stało się już sposobem na życie Turków. Od wczesnego ranka do późnej nocy filiżanka tureckiej herbaty towarzyszy wszelkiego rodzaju lokalnym przysmakom. Nawet w ciągu dnia pracy, przerwa na herbatę w „çay ocağı” (dosłownie „herbaciarnia”) jest czymś ważnym w życiu przeciętnego mieszkańca Turcji. Co więcej, wiele tureckich firm zatrudnia pracownika, którego jedynym obowiązkiem jest parzenie herbaty i serwowanie jej pracownikom. Chociaż zwyczaj picia tureckiej herbaty upowszechnił się około150 lat temu, to Cay (po turecku herbata, czytaj czaj), jest współcześnie nierozerwalnie związany z turecką kulturą i stanowi symbol gościnności.

 

Herbata po turecku jak parzyć przepis krok po kroku od Turecki Sklep.

Najlepszy przepis na turecką herbatę

Herbata po turecku jak parzyć to często pojawiające się pytanie. Skoro tu jesteś, to zapewne zastanawiasz się jaki jest najlepszy przepis na turecką herbatę? Aby zaparzyć turecką herbatę, nie musisz być mistrzem, ale istnieje kilka bardzo ważnych zasad, które pozwalają odtworzyć wspaniały smak herbaty parzonej po turecku. Większość czarnej herbaty w Turcji powstaje metodą utleniania, więc do jej parzenia istotne jest używanie wody dobrej jakości. Powinna to być woda miękka, niegazowana, źródlana. Niezbędne jest również ogrzanie liści herbaty przed parzeniem. Dlatego tak duży wpływ na smak herbaty ma korzystanie z podwójnego tureckiego czajnika do parzenia herbaty zwanego çaydanlık.

Czajnik do parzenia herbaty po turecku

W Turcji dzień zaczyna się nie od kawy, a od szklanki świeżo parzonej tureckiej herbaty o kuszącym i pobudzającym zapachu. Jeśli na śniadanie nie ma herbaty, to brakuje czegoś najważniejszego. Dlatego Turcy stworzyli własne oryginalne akcesoria do herbaty po turecku i metodę jej parzenia. Aby otworzyć smaku tureckiej herbaty potrzebujesz tradycyjnego podwójnego imbryka zwanego po turecku çaydanlık. Ten tradycyjny turecki czajnik do parzenia herbaty składa się z dwóch części – większego czajnika i mniejszego czajniczka, który stawia się nad większym. Mniejszy imbryczek zwany demlik służy do zaparzania herbaty, natomiast większy czajnik służy do zagotowania dodatkowej wody.

 

Herbata po turecku jak parzyć tradycyjnie

Do górnego, mniejszego czajniczka wsypuje się turecką herbatę liściastą, do większego, dolnego wlewa się zimną wodę. Mniejszy czajniczek stawia się na większym i gotuje na małym ogniu, aż woda w dolnym czajniku się zagotuje. Następnie wodą z dolnego czajnika zalewa się susz herbaciany w mniejszym czajniczku, uzupełnia się wodę w dolnym imbryku i na najmniejszym możliwym ogniu gotuje około 30 minut.

Herbata po turecku jak parzyć krócej

Drugi sposób przenia herbaty po turecku jest nieco krótszy i współcześnie bardziej popularny. Do większego czajniczka wlewa się gorącą wodę. Do mniejszego imbryczka wsypuje się herbatę. Mniejszy czajniczek stawia się na większym i podgrzewa na niewielkim ogniu do chwili aż woda w dolnym czajniku ponownie się zagotuje. Ogrzaną liście herbaty zalewa się wodą z dolnego imbryka, uzupełnia się wodę w dolnym imbryku i na najmniejszym możliwym ogniu gotuje około 15 minut.

Do parzenia herbaty po turecku używa się herbat produkowanych w Turcji takich jak Caykur Rize Turist Cayi, herbat importowanych z Chin lub cejlońskich oraz aromatyzowanych mieszanek np. earl grey takich jak doskonała cejlońska herbata z bergamotką Mevlevi.

Jak podawać herbatę po turecku

Szklaneczki tulipanki napełnia się zaparzoną herbatą do 1/4 wysokości. Jest to konwencjonalna miara, choć można ją dostosować w zależności od preferencji napełniając szklaneczkę od 1/4 do 3/4 wysokości. Następnie dopełnia się szklaneczkę wrzącą wodą z dolnego czajnika. Moc tureckiej herbaty dzieli się na trzy rodzaje:

  • koyu – bardzo mocna herbata o ciemnym kolorze
  • tavşan kani – kanı (po turecku krew królika) – brązowo-czerwony kolor herbaty
  • açık – po turecku światło – słaba herbata.

Nie bez powodu herbata w Turcji podawana jest w specjalnych szklankach w kształcie tulipana. Taki kształt powoduje, że herbata wolniej stygnie i pozwala dłużej cieszyć się gorącym napojem oraz podkreśla kolor herbaty. Ponadto trzymanie za krawędź chroni opuszki palców przed poparzeniem.

 

Herbata po turecku jak parzyć przepis

proporcje dla dwóch osób, średni rozmiar czajniczka

Herbata po turecku jak parzyć w domu. Polecamy tradycyjny sposób wymagający nieco więcej czasu. Do górnego, mniejszego czajniczka wsypuje się turecką herbatę liściastą, do większego, dolnego wlewa się wodę. Mniejszy czajniczek stawia się na większym i gotuje na małym ogniu, aż woda w dolnym czajniku się zagotuje. W ten sposób susz herbaciany jest ogrzewany i zaczyna wydzielać herbaciany aromat. Następnie wodą z dolnego czajnika zalewa się susz herbaciany w mniejszym czajniczku, uzupełnia się wodę w dolnym imbryku i na najmniejszym możliwym ogniu gotuje 30 minut. W tym czasie liście herbaty w górnym czajniku opadną na dno. Przed rozlaniem szklaneczki przepłukuje się wrzątkiem, wlewa zaparzoną esencję do mniej więcej od 1/4 lub 3/4 wysokości szklanki (w zależności od preferencji) i uzupełnia wodą z dolnego imbryka.

Herbaciarnie w Turcji

Herbaciarnie są w Turcji bardzo popularnym miejscem na spędzanie wolnego czasu i spotkania biznesowe. Istnieją dwa rodzaje herbaciarni – pierwsze z nich tzw. çayhane albo kıraathane, odwiedzają głównie mężczyźni. W drugich – nazywanych aile çay bahçeleri (rodzinne ogródki herbaciane) i zlokalizowanych często w pobliżu parków i miejsc wypoczynku spotykają się całe rodziny i kobiety z dziećmi. Turcy spożywają średnio 1000 filiżanek herbaty na osobę rocznie. To jeden z najwyższych wskaźników spożycia herbaty na świecie. 

 

Herbata po turecku jak parzyć.

 

 

🛒 Sprawdź produkty Tureckisklep.pl

46,90 
93,80  /kg
45,90 
91,80  /kg
30,90 
61,80  /kg
42,90 
85,80  /kg
5/5 gwiazdek

1 thoughts on “Herbata po turecku jak parzyć

  1. mwrooo says:

    Bardzo dobry wpis, dziękuję za kolejne wytłumaczenie jak powinien przebiegać ten proces. Turecki sklep naprawdę promuje super rzeczy i zwyczaje! Przydałby się wpis o używaniu kolonyi- kto, gdzie, kiedy i jak z niej korzysta.
    Natomiast odnośnie do herbaty zastanawia mnie inna rzecz: ogólnie, często ta herbata wychodzi mi bardzo mocna, tak, że jedna szklaneczka w zupełności wystarczy. Ilość czaju w górnym czajniczku jest większa. Czy z reguły zostawia się esencję z górnego czajniczka na później i ponownie się ją podgrzewa czy za każdym razem w ciągu dnia tradycyjnie (ok. 40 minut) parzy się tą herbatę od nowa?

    Pozdrowienia!

    PS. Widziałem w jednym z seriali, że czajniczki do parzenia tej herbaty były nawet w jakiejś małej, skromnej budce rybaka nad morzem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *