Turcja jest znana na całym świecie z unikalnej kultury kawowej. Turecka kawa nie jest tylko napojem, ale prawdziwą sztuką, rytuałem, który łączy ludzi od wieków. Parzenie tureckiej kawy to proces wymagający precyzji i cierpliwości, a efekt końcowy to bogaty, intensywny smak i aromat, który nie ma sobie równych. Każda filiżanka to wyjątkowe doznanie smakowe, które […]
Category Archives: Produkty: kawa
Mehmet Efendi – najlepsza turecka kawa Aromatyczna, mocna kawa do tygielka, kawiarki lub ekspresu Kawa Mehmet Efendi uznawana jest za najlepszą turecką kawę. Ta prawdziwa kawowa legenda, produkowana od 1871 roku przez Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumlari jest najbardziej znaną turecką marką, którą bez problemu można kupić niemal na całym świecie. Kawy Mehmet Efendi powstają z […]
Kawa z ziarnami dzikich pistacji – menengic kahlesi to turecki napój kawowy, który jest wytwarzany z prażonych nasion drzewa pistacjowego (Pistacia terebinthus). W Turcji drzewo to znane jest jako menengiç lub bıttım. Menengic kahvesi produkowana jest poprzez prażenie i mielenie owoców drzew pistacjowych rosnących w górzystych regionach Turcji. W smaku jest znacznie delikatniejsza od tradycyjnej […]
Kawa z kardamonem jest jednym z najpopularniejszych napojów w krajach Bliskiego Wschodu. Aromatyczna i mocna potrafi obudzić nawet największego śpiocha samym tylko zapachem. W wielu sklepach dostępna jest kawa mielona od razu z nasionami kardamonu co dodaje je niepowtarzalnego smaku. I właśnie taka jest najlepsza. Na Bliskim Wschodzie kawę tradycyjnie parzy się w tygielku, jednak […]