Miód lawendowy

miod-lawendowy

Miód lawendowy to nie tylko słodka i aromatyczna alternatywa dla cukru. Tym co go wyróżnia na tle innych miodów jest ogromna ilość przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Dodatkowo lawenda ułatwia zasypianie łagodzi skurcze mięśni oraz zmniejsza stany zapalne mięśni i stawów. Łagodny smak i delikatny aromat lawendy sprawiają, że jest bardzo poszukiwany. Kwiaty lawendy znane są od czasów starożytnych ze swoich licznych zastosowań terapeutycznych, a ich nektar jest wykorzystywany przez pszczoły do ​​stworzenia wyjątkowego miodu lawendowego. Podobnie jak wszystkie miody zawiera witaminy i minerały oraz ma silne działanie antyseptyczne i przeciwzapalne.

Miód lawendowy na bezsenność

Miód lawendowy jest naturalnym i  skutecznym pomocnikiem w walce z bezsennością i bólami głowy. Z uwagi na zawartość lawendowego olejku eterycznego, minerałów i witamin z grupy B, miód lawendowy działa uspokajająco i kojąco. Stanowi znakomity wybór dla osób żyjących w silnym stresie, przepracowanych czy borykających się z chronicznym zmęczeniem.

miod-lawendowy

Miód lawendowy działa uspokajająco i kojąco. Stanowi znakomity wybór dla osób żyjących w silnym stresie, przepracowanych i  przemęczonych. Ma zastosowanie również przy bezsenności i bólach głowy.

Właściwości miodu lawendowego

Miód lawendowy zawiera szeroką gamę witamin i wolnych aminokwasów, w tym wysoki (w porównaniu z innymi miodami) poziom tyrozyny, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, pomaga w stanach depresyjnych, łagodzi lęk, stres i zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD). Niedobór tego aminokwasu (tyrozyny) może przyczyniać się do zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy i rozwoju stanów depresyjnych oraz wywoływać zmęczenie i osłabienie.

Zalecany jest także w przypadku niedoboru wapnia i problemów związanych z kośćmi, takich jak osteoporoza. Ponadto miód ten zazwyczaj charakteryzuje się niską zawartością pyłku w porównaniu do innych odmian miodu, co sprawia, że będzie bezpieczniejszy dla osób uczulonych na pyłki.

Pozostałe zalety miodu lawendowego

Miód lawendowy wspomaga leczenie przeziębień. Zalecany jest w infekcjach górnych dróg oddechowych, posiada również właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Wesprze zatem leczenie przeziębień i grypy, a także podniesie ogólną odporność organizmu.

Jest często stosowany jako pierwsza pomoc w przypadku ukąszenia owadów, skaleczeń i oparzeń, ponieważ hamuje rozwój bakterii i zapobiega infekcjom. Miód lawendowy działa przeciwzapalnie, pomagając zmniejszyć obrzęk. Jest także naturalnym źródłem energii, ponieważ zawiera około 17 gramów węglowodanów na łyżkę stołową. Działa również przeciwskurczowo i przeciwdrgawkowo.

miod-lawendowy

Jak smakuje miód lawendowy

Miód lawendowy to wysokiej jakości miód jednokwiatowy. Charakteryzuje się łagodnym smakiem i delikatnym kwiatowym aromatem lawendy. Znany jest ze swojej niskiej kwasowości i braku goryczy. Jego kolor waha się od białego do jasno bursztynowego. Jak każdy miód, także i ten może się lekko krystalizować, tworząc bardzo drobne granulki.

Miód lawendowy w kuchni

Ten wykwintny miód o subtelnym aromacie lawendy ceniony jest także za szerokie zastosowanie w kuchni. Smakuje wyśmienicie podawany z łagodnymi, słonymi serami, takimi jak sery typu feta i ricotta, a także z serami pleśniowymi. Delikatny smak i kwiatowy aromat sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do deserów, takich jak ciasta, ciastka i lody. Bardzo dobrze komponuje się z owocami i orzechami, jogurtem lub płatkami owsianymi. Jest także zdrowszym zamiennikiem cukru w ​​herbacie i kawie, do których dodaje subtelne nuty kwiatowe.

miod-lawendowy

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *