Miód lawendowy – działanie i właściwości, czyli dlaczego warto uwzględnić go w diecie

miod-lawendowy

Miód lawendowy to wyjątkowy produkt, który łączy w sobie nie tylko naturalną słodycz, ale i szereg cennych właściwości zdrowotnych. Jego delikatny aromat i charakterystyczny smak sprawiają, że jest ceniony nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. W artykule odkryjemy, dlaczego warto włączyć miód lawendowy do codziennej diety, jakie korzyści zdrowotne niesie ze sobą jego regularne spożywanie oraz jak wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie. Poznaj właściwości tego wyjątkowego miodu i dowiedz się, w jaki sposób może wzbogacić Twoją dietę!

Czym charakteryzuje się lawendowy miód?

Miód lawendowy to nie tylko słodka i aromatyczna alternatywa dla cukru. Tym, co go wyróżnia na tle innych miodów tureckich i nie tylko, jest ogromna ilość przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Dodatkowo lawenda ułatwia zasypianie łagodzi skurcze mięśni oraz zmniejsza stany zapalne mięśni i stawów. Łagodny smak i delikatny aromat lawendy sprawiają, że jest bardzo poszukiwany. Kwiaty lawendy znane są od czasów starożytnych ze swoich licznych zastosowań terapeutycznych, a ich nektar jest wykorzystywany przez pszczoły do ​​stworzenia wyjątkowego miodu lawendowego. Podobnie jak wszystkie miody zawiera witaminy i minerały oraz ma silne działanie antyseptyczne i przeciwzapalne.

Właściwości miodu lawendowego

Miód lawendowy zawiera szeroką gamę witamin i wolnych aminokwasów, w tym wysoki (w porównaniu z innymi miodami) poziom tyrozyny, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, pomaga w stanach depresyjnych, łagodzi lęk, stres i zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD). Niedobór tego aminokwasu (tyrozyny) może przyczyniać się do zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy i rozwoju stanów depresyjnych oraz wywoływać zmęczenie i osłabienie.

Zalecany jest także w przypadku niedoboru wapnia i problemów związanych z kośćmi, takich jak osteoporoza. Ponadto miód ten zazwyczaj charakteryzuje się niską zawartością pyłku w porównaniu do innych odmian miodu, co sprawia, że będzie bezpieczniejszy dla osób uczulonych na pyłki.

Miód lawendowy na bezsenność

Miód lawendowy jest naturalnym i  skutecznym pomocnikiem w walce z bezsennością i bólami głowy. Z uwagi na zawartość lawendowego olejku eterycznego, minerałów i witamin z grupy B, miód lawendowy działa uspokajająco i kojąco. Stanowi znakomity wybór dla osób żyjących w silnym stresie, przepracowanych czy borykających się z chronicznym zmęczeniem.

Zdrowotne działanie miodu z lawendy w przypadku infekcji

Miód lawendowy wspomaga leczenie przeziębień. Zalecany jest w infekcjach górnych dróg oddechowych, posiada również właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Wesprze zatem leczenie przeziębień i grypy, a także podniesie ogólną odporność organizmu.

Jest często stosowany jako pierwsza pomoc w przypadku ukąszenia owadów, skaleczeń i oparzeń, ponieważ hamuje rozwój bakterii i zapobiega infekcjom. Miód lawendowy działa przeciwzapalnie, pomagając zmniejszyć obrzęk. Jest także naturalnym źródłem energii, ponieważ zawiera około 17 gramów węglowodanów na łyżkę stołową. Działa również przeciwskurczowo i przeciwdrgawkowo.

Jak smakuje miód lawendowy?

Miód lawendowy to wysokiej jakości miód jednokwiatowy. Charakteryzuje się łagodnym smakiem i delikatnym kwiatowym aromatem lawendy. Znany jest ze swojej niskiej kwasowości i braku goryczy. Jego kolor waha się od białego do jasno bursztynowego. Jak każdy miód, także i ten może się lekko krystalizować, tworząc bardzo drobne granulki.

Ten wykwintny miód o subtelnym aromacie lawendy ceniony jest także za szerokie zastosowanie w kuchni. Smakuje wyśmienicie podawany z łagodnymi, słonymi serami, takimi jak sery typu feta i ricotta, a także z serami pleśniowymi. Delikatny smak i kwiatowy aromat sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do deserów, takich jak ciasta, ciastka i lody. Bardzo dobrze komponuje się z owocami i orzechami, jogurtem lub płatkami owsianymi. Jest także zdrowszym zamiennikiem cukru w ​​herbacie i kawie, do których dodaje subtelne nuty kwiatowe. Czy należy do zdrowych tureckich słodyczy? Naszym zdaniem zdecydowanie tak!

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *