Turecka herbata czarna “Caykur Rize Turist Cayi” pochodzi z północno-wschodniej Turcji z tradycyjnych upraw przy porcie Rize.
Te niezwykle aromatyczne liście herbaty czarnej nie zawierają pestycydów, dzięki czemu możemy zachwycać się jej naturalnym smakiem.
Herbata turecka Rize to herbata klasy BOP czyli Broken Orange Pekoe. Oznacza to, że liście pochodzące z samego czubka krzewu herbacianego, bez pączka, poddano rozdrobnieniu aby zwiększyć walory herbaty w czasie parzenia. Herbata drobna łatwiej i szybciej się parzy dając mocniejszy napar.
Rize to faworyt wśród tureckich herbat, jest delikatna, słodkawa, można się nią delektować przez cały dzień. Napar jasny i miedziany daje świeży aromat.
Produkt naturalny, bez pestycydów
Sposób parzenia
Aby cieszyć się pełnym smakiem herbaty tureckiej polecamy użyć demli (dwupoziomowe naczynie). Herbatę liściastą wsypujemy do mniejszego czajnika, następnie do dolnego (większego czajnika) nalewamy zimną wodę. Na duży imbryk kładziemy mniejszy i stawiamy na kuchence. Kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a niedobór wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Tak przygotowany napar zaparzamy przez około 20 minut. Gdy napar jest już gotowy wlewamy czaj z górnego imbryka do małej szklanki zwanej tulipankiem i uzupełniamy wrzątkiem. Tak przygotowaną herbatę czarną w Turcji podajemy z 1-2 kostkami cukru.
lub
Około łyżeczki suszu na filiżankę wrzątku parzyć około 2 minut. Aby przygotować napar mocniejszy i bardziej gorzki, wymagający cukru tak jak lubią Turcy, użyć należy dwóch łyżeczek na filiżankę i parzyć 3-5 minut.
Waga: 500g
Rize czarna turecka herbata liściasta –
Taka zwyczajna niezwyczajna herbata. jeszcze parzona nie we właściwych czajniczku, ale już urzekająca smakiem i aromatem. Nie dziwię się braciom Turkom, że spijają tyle hektolitrów tego nektaru. Pycha. Szybka obsługa. Bardzo dobry sprzedawca
Lisciasta –
uwielbiam tą herbate