Melasa turecka to niezwykle popularny produkt, który, pomimo że jest znany już od dawien dawna, to nie raz był ponownie odkrywany a tym samym wykorzystywany do czegoś innego. Zainteresowanie melasą wynika przede wszystkim z cennych właściwości prozdrowotnych, jakimi się charakteryzuje – to doskonała alternatywa dla każdego, kto chciałby wdrożyć do swojego życia zdrową dietę.
Czym dokładnie jest melasa turecka i dlaczego warto ją spożywać?
Najprościej mówiąc, melasa turecka jest wyrobem ubocznym powstającym przy produkcji cukru. Natomiast co ważne, jest ona dla niego zdrową alternatywą! Melasa owocowa w zależności od tego, z czego została zrobiona, różni się nie tylko smakiem, ale także wyglądem i poziomem słodkości. Im jaśniejszy kolor i większa przejrzystość tym konsystencja melasy jest bardziej płynna, a jednocześnie słodsza w porównaniu do gęstych i ciemnobrunatnych jej wariantów.
Poza tym, że można zastąpić nią cukier dodawany do herbaty czy kawy, stanowi ona także źródło cennych dla naszego organizmu pierwiastków m.in.: potasu, magnezu, wapnia, fosforu, manganu, miedzi i żelaza.
Melasa owocowa i jej zastosowanie – szereg kulinarnych możliwości
W ofercie naszego sklepu dostępne są różne warianty smakowe melasy tureckiej, dzięki czemu każdy jest w stanie wybrać swój ulubiony. Oprócz nich, mamy także coś dla miłośników owocowych syropów, które również można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów jako m.in.: przyprawę do sosów; zamiennik cukru lub cytryny; dodatek do wypieków, naleśników i deserów, a także zup i mięs.
Wpływ melasy tureckiej na zdrowie – naturalny sposób walki z chorobami
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że melasa turecka z uwagi na swoje naturalne składniki ma szereg prozdrowotnych właściwości. Wspomaga trawienie i ma kluczowy wpływ na obniżenie ciśnienia, a oprócz tego ułatwia kontrolowanie poziomu cholesterolu i insuliny. Poza tym zwiększa odporność organizmu oraz działa przeciwzapalnie. To jakich efektów możemy się spodziewać po spożywaniu melasy owocowej, zależy przede wszystkim od składników, z jakich powstała.