Nar Ekşisi – turecka melasa z owoców granatu jest lekko zagęszczona o brunatnej barwie, ma niebanalny smak – kwaśno-cierpki.
Melasa powstaje z ręcznie zbieranych owoców, które długo gotuje się na wolnym ogniu. Do wyrobu wykorzystuje się specjalną odmianę owoców granatu, nazywaną cin narı, która hodowana jest specjalnie z myślą o produkcji melasy.
Na sklepowych półkach znajdziesz wiele tańszych produktów imitujących oryginalną melasę, ich skład to długa lista dodatków i konserwantów. Radzimy dokładnie przestudiować etykietę.
Do czego używać?
– jako przyprawa do sosów,
– do marynat mięsnych,
– do świeżej sałaty, surówek – doskonale pogłębi ich smak,
– bardzo dobrze komponuje się z przecierem pomidorowym, doskonały do zupy pomidorowej,
– do ciast, naleśników, deserów,
– do herbaty zamiast cytryny.
Skład: owoce granatu 100%
Waga: 340 g
Wyprodukowano w Turcji.
wspaniały smak –
Rewelacja!!! Kupowałam różne melasy z granatów do dosmaczania potraw, marynat do mięsa i ryb, dressingów. Ta jest PRZEPYSZNA. POLECAM wszystkim wahającym się!
polecam –
Melasa bez żadnych dodatków. 100% zagęszczony sok z granatu. Bardzo smaczna. Świetny dodatek do sałatek
Łucja –
Stosuję do wszystkiego, od zup po sałatki. Każda potrawa z nim smakuje wyśmienicie.
Mirka (zweryfikowany) –
pyszny