Tahini to pasta stworzona z mielonych ziaren sezamu. Ma aromatyczny orzechowy posmak. Używa się jej jako alternatywy dla masła arachidowego. Pasta zawiera dużo wapnia i wiele witamin, wspomaga przemianę materii i wzmacnia układ odpornościowy.
Pastę sezamową używamy do hummusu
po połączeniu z odrobiną wody, sokiem z cytryny, czosnkiem, pieprzem i solą otrzymamy smaczny dip-sos do warzyw, super na bakłażan.
Tahini przed użyciem dobrze mieszamy.
Przepis na Tahin Pekmez
Pastę sezamową mieszamy z syropem winogronowym, ok. 2 części Tahin, 1 część Űzűm Pekmezi. Uzyskamy pastę o gęstej konsystencji, o smaku przypominającym chałwę, łatwa do smarowania. Tahin Pekmez jest świetny do kanapek, naleśników, do ciasta np. drożdżowego lub jako deser po posiłku. Podajemy dzieciom i osobom starszym jako zastrzyk energii. Zdrowa alternatywa nutelli, bez cukru, 100% naturalna.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.