Herbata cejlońska czarna liściasta Alice Bergamot z dodatkiem olejku bergamotki tworzy zrównoważoną kompozycję dla miłośników łagodnego aromatu.
Smak czarnej herbaty złagodzono subtelnym dodatkiem olejku bergamoty, dzięki czemu herbata cejlońska zachwyci nawet wykwintnych koneserów tego trunku. Zawartość bergamotki nadaje herbacie delikatnego cytrusowego, lekko słodkiego smaku, śmiało możemy pić ją również bez cukru.
Sposób przygotowania
W czajniczku:
do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut.
Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.
Parzenie w filiżance: dla tradycyjnego naparu proporcje 1 łyżeczka na filiżankę wrzątku i 2-3 minuty parzenia
Waga netto: 500g
najlepsza –
Cudowna w smaku, odkąd posmakowałam jej, tak tylko tę herbatę chcę pić. W pracy kogo nie częstowałam – każdy pytał co to za wspaniała herbata
Jarek –
regularnie ją kupuję.fantastyczna atomatyczna i…najlepiej w szklankach tulipankach