Turecka czarna herbata “Filiz Çayi” pochodzi z tradycyjnych upraw wokół portu Rize w północno-wschodniej Turcji. Nie zawiera pestycydów, dzięki czemu możemy delektować się jej naturalnym smakiem.
Herbata Filiz to herbata klasy BOP czyli Broken Orange Pekoe. Oznacza to, że liście pochodzące z samego czubka krzewu herbacianego, bez pączka, poddano rozdrobnieniu aby zwiększyć walory herbaty w czasie parzenia. Herbata drobna łatwiej i szybciej się parzy dając mocniejszy napar.
Herbata czarna Filiz charakteryzuje się jasnobrązowym naparem, daje intensywny i mocny aromat. Smak lekko kwaśny równoważy długa słodycz w posmaku. Jest to herbata mocna i intensywna, dobra z cukrem lub miodem.
Sposób przygotowania
W czajniczku: do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą turecką, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut.
Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.
Parzenie w filiżance: dla tradycyjnego naparu proporcje 1 łyżeczka na filiżankę wrzątku i 2-3 minuty parzenia
Waga netto: 500g
herbata Filiz –
Wysokiej klasy herbata turecka. Zawsze wracając z Turcji przywoziłem sobie kilka paczek herbaty, potem brakowało mi tego smaku i aromatu. Teraz mogę kupić ją w Polsce. Filiz to po turecku pęd, kiełek, świadczyłoby to, że jest to herbata zbierana z pąków liści, czyli najwyższego gatunku. Jej aromat i smak to potwierdza.