Przepis na sernik dubajski z chrupiącym ciastem kadayif – pyszny sernik bez pieczenia!

Przepis na sernik dubajski z chrupiącym ciastem kadayif – pyszny sernik bez pieczenia!

Sernik dubajski, obiekt westchnień wielu łasuchów, nie jest zwykłym ciastem. Zainspirowany viralową dubajską czekoladą, przenosi nas prosto do pałaców szejka. Myślicie, że to tylko fanaberia? Skądże! To po prostu pyszny sernik z czekoladą, chrupiącym ciastem kataifi i posiekanymi pistacjami. Jeśli szukacie naprawdę wyjątkowego deseru bez pieczenia, ten przepis na sernik jest świetnym wyborem.

Sernik dubajski – składniki na sernik inspirowany dubajską czekoladą z ciastem kataifi

Co będzie Ci potrzebne, aby przygotować pyszny dubajski sernik? Oto nasza lista składników!

Kremowa masa serowa

  • 500 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 5-6 łyżek gorącej, ale nie wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • około 50 g cukru pudru
  • opcjonalnie: posiekane pistacje

Spód sernika dubajskiego

  • 180 g herbatników typu petit beurre
  • 60 g roztopionego masła,
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g posiekanych pistacji

Dubajska czekolada z ciastem kadayif

  • 200 g ciasta kadayif (ciasta kataifi)
  • 70 g masła
  • 200 g pasty pistacjowej / kremu pistacjowego słodzonego.

Polewa czekoladowa do sernika

  • 80 g czekolady gorzkiej, deserowej lub czekolada mleczna,
  • 80 ml śmietanki 36%
  • opcjonalnie kilka kropli aromatu waniliowego

sernik dubajski

Przepis na sernik dubajski z pistacjami. Wyjaśniamy krok po kroku jak zrobić sernik dubajski

Przygotowanie spodu. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki natłuść masłem, możesz je dodatkowo obłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki bardzo drobno pokrusz lub zmiel razem z kakao, Powinny mieć konsystencję soli gruboziarnistej. Dodaj roztopione masło i drobno posiekane pistacje. Całość wymieszaj, przełóż do tortownicy.i za pomocą łyżki lub szklanki z płaskim spodem dociśnij do dna tortownicy. Wstaw do lodówki, by spód się schłodził.

Warstwa czekolady dubajskiej (krem pistacjowy z ciastem kadayif). Ciasto kadayif pokrój na około 2 cm kawałki i często mieszając, podsmaż ciasto na maśle do uzyskania złotego koloru. Odstaw do ostygnięcia (możesz odłożyć kilka łyżek ciasta kataifi do dekoracji). Do wystudzonego ciasta dodaj krem pistacjowy i dokładnie wymieszaj. Równomiernie rozprowadź dubajskiej czekolady na schłodzonym spodzie herbatnikowym.

Warstwa serowa. Żelatynę wsyp do małego garnuszka i zalej kilkoma łyżkami gorącej wody. Nie dopuszczając do wrzenia, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

Ubij śmietankę kremówkę na sztywną masę. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, stopniowo dodawaj cukier puder, a na sam koniec nie przerywając ubijania, po jednej łyżce serka homogenizowanego i serka mascarpone. Kiedy masa dobrze się połączy, dodaj żelatynę i miksuj jeszcze około minuty. Powstałą masę serową wyłóż na warstwę ciasta kadayif i równomiernie rozprowadź.

Polewa czekoladowa. Podgrzej 36% śmietankę kremówkę, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada rozpuści się całkowici. Gotową polewą udekoruj wierzch ciasta, wygładź powierzchnię i posyp posiekanymi pistacjami i ewentualnie podsmażonym ciastem kataifi. Sernik wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Jak smakuje sernik dubajski bez pieczenia? Pyszny deser z ciastem kataifi i kremem pistacjowym

Wyobraź sobie sernik z czekoladą dubajską z pistacjami, który jest jednocześnie puszysty, kremowy i… chrupiący. Pierwszy kęs to delikatna, kremowa masa serowa, której smak dodatkowo podkreśla pyszna czekolada. Na koniec wkracza chrupiące ciasto kataifi, czyli cienkie niteczki ciasta filo, podsmażone na maśle. Całość dopełniają pistacje, które przełamują słodycz i dodają lekko orzechowej nuty. Pomimo długiej listy składników, przygotowanie sernika dubajskiego jest bajecznie proste. To idealny pistacjowy sernik na specjalne okazje.

4.5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *