Gulasz z bakłażana

Gulasz z bakłażana z papryką i pomidorami to świetna propozycja na każdą porę roku, ale najsmaczniejszy jest właśnie teraz. Bakłażany to jedne z najbardziej lubianych w Turcji warzyw. Podobno przepisów na dania z bakłażana Turcy znają około 200, nie licząc lokalnych odmian poszczególnych potraw. Gulasz z bakłażanów jest bardzo prostym i smacznym daniem, możesz go podać na obiad lub kolację na ciepło z pieczywem lub z ryżem.

Gulasz z bakłażana

Jak zrobić gulasz z bakłażanów i papryki

  1. Pokrój bakłażany na plasterki grubości około 1,5 cm. Posyp je solą i odstaw na około 20 minut, aby puściły sok. Po 20 minutach opłucz bakłażany i lekko osusz.
  2. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne z papryki. Pokrój pomidory, paprykę w średniej wielkości kostkę lub w plastry, a cebulę w piórka. Czosnek drobno posiekaj.
  3. Umieść pierwszą warstwę bakłażanów w posmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Skrop plastry bakłażana oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Nałóż warstwę pozostałych warzyw (pomidory, papryka, cebula), a na nie kolejną porcję bakłażanów. Powtarzaj do wyczerpania składników, skrapiając każdą warstwę oliwą i doprawiając solą i pieprzem.
  5. Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki. Wlej połowę sos do warzyw.
  6. Przykryj naczynie pokrywką albo folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40-45 minut.
  7. Zdejmij pokrywę, delikatnie przemieszaj warzywa, wlej pozostały sos i piecz, aż wszystkie będą miękkie. Zajmie to około 25-40 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwi i pozostaw w nim zapiekankę na około 10 minut.
  8. Podawaj z pieczywem lub ryżem na sypko.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *