Dżem z suszonych fig jest wspaniałym dodatkiem nie tylko do kanapek i naleśników. Świetnie komponuje się ze słodkimi wypiekami m.in z sernikiem, ale równie często podawany jest do pieczonego i grillowanego mięsa i drobiu, wędlin i serów. Zajadając się dżemem figowym, warto wiedzieć, że figi są bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów, takich jak wapń, magnez i potasu.
Domowy dżem z suszonych fig
Przepis na dżem z suszonych fig jest bardzo łatwy. Jego przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu. Konsystencję tego dżemu regulujemy dodając wodę w której gotowały się figi. Dżem figowy możesz też przygotować w wolnowarze.
Ale jeśli nie macie czasu to zapraszamy do naszego sklepu – tutaj znajdziecie pyszne dżemy i konfitury figowe
- 400 g suszonych fig
- 500 ml wody
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka brązowego cukru, ale można dodać nieco więcej jeśli ma być bardzo słodki albo zastąpić cukier ulubionym słodzikiem,
- mała szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowego lub cukru waniliowego do smaku
Przepis na dżem figowy
- Suszone figi przekrój na pół, dodaj wodę i cukier( lub inny słodzik, jeśli go używasz) i zagotuj.
- Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż figi będą bardzo miękkie, zajmuje to około 20 minut. W razie potrzeby dodaj odrobiną wody.
- Przełóż figi do robota kuchennego (kilka możesz odłożyć i ręcznie posiekać, żeby w dżemie zostały duże kawałki). Wodę w której gotowały się figi zachowaj, może się okazać, że będzie jeszcze potrzebna.
- Dodaj sok z cytryny, szczyptę soli, ekstrakt lub cukier waniliowy i zmiksuj na puree.
- Jeśli dżem figowy jest zbyt gęsty dodaj trochę wody, w której gotowały się figi. Jeśli dżem ostygł podgrzej go ponownie.
- Gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzyj około 15-20 minut
Dżem figowy z wolnowaru
- Suszone figi przekrój na pół. Umieść figi w misie wolnowaru, dodaj 500-600 ml wody i cukier (lub inny słodzik, jeśli go używasz).
- Ustaw opcję low i czas około 4 godzin (podany czas dotyczy wolnowarów Crock-Pot i może się różnić w zależności od modelu).
- Miękki figi przełóż do robota kuchennego, (kilka możesz odłożyć i ręcznie posiekać, żeby w dżemie zostały duże kawałki). Wodę w której się gotowały zachowaj, może się okazać, że będzie jeszcze potrzebna.
- Dodaj sok z cytryny, szczyptę soli, ekstrakt lub cukier waniliowy i zmiksuj na puree.
- Jeśli dżem figowy jest zbyt gęsty dodaj trochę wody, w której gotowały się figi. Jeżeli dżem ostygł podgrzej go ponownie.
- Gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzuj około 15 -20 minut.
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.