Herbata z kardamonem

herbata-z-kardamonem

Herbata z kardamonem o kojącym korzennym aromacie to napój bardzo popularny i lubiany w krajach Bliskiego Wschodu i na subkontynencie indyjskim. Pochodzi z Indii, stamtąd rozprzestrzeniła się na kraje Bliskiego Wschodu i Europę. Najczęściej serwowana jest na gorąco. Herbata z kardamonem poprawia samopoczucie i daje uczucie ukojenia. Warto spróbować jej w domu jako zamiennika zwykłej czarnej herbaty, szczególnie w czasie przeziębienia oraz po dużym wysiłku fizycznym i psychicznym. Herbata z kardamonem jest idealna na każdą porę dnia, również jako napój ułatwiający trawienie po śniadaniu, obiedzie czy kolacji. Zaparz więc filiżankę herbaty kardamonowej i delektuj się jej hipnotyzującym smakiem.

herbata-z-kardamonem

Herbata czarna z kardamonem jest idealna na każdą porę dnia, również jako napój ułatwiający trawienie po posiłku. Zaparz więc filiżankę herbaty kardamonowej i delektuj się jej hipnotyzującym smakiem.

Magiczny kardamon

Kardamon to magiczna przyprawa, której nie może zabraknąć w Twojej kuchni, pasuje do każdego rodzaju przygotowywanych przez Ciebie posiłków. Smak kardamonu dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi czy pikantnymi daniami. Kardamon jest częstym składnikiem potraw w kuchni azjatyckiej, bliskowschodniej i arabskiej. Kardamon dodaje się do różnego typu curry, zup, dań mięsnych i deserów. Dodany do herbaty nadaje jej wyjątkowy smak i aromat, który działa orzeźwiająco i kojąco.

herbata-z-kardamonem

Lecznicze działanie kardamonu

Kardamon, jedna z najstarszych i najbardziej znanych przypraw na świecie, ma właściwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Zarówno Ajurweda, jak i tradycyjna medycyna chińska wykorzystują właściwości kardamonu w leczeniu różnych dolegliwości, w tym problemów z oddychaniem. Od tysięcy lat kardamon był używany jako środek wspomagający trawienie, nadal jest często stosowany w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych, łagodzi również objawy zespołu jelita drażliwego, takie jak skurcze i ból żołądka. Zielony kardamon niweluje nieświeży oddech i poprawia stan uzębienia, wspomaga odchudzanie i pomaga obniżyć zły cholesterol. Zapach zielonego kardamonu uspakaja, pomaga zasnąć i zwalczyć bezsenność.

Jak działa herbata z kardamonem

Klasyczna czarna herbata liściasta ze Sri Lanki i mielony zielony kardamon tworzą aromatyczny i hipnotyzujący smakiem napar o doskonałej barwie i aromacie. Jeśli czujesz się nieswojo lub jesteś zbyt zmęczony, aby cokolwiek zrobić, zaparz herbatę z kardamonem. Mieszanka czarnej herbaty liściastej i zielonego kardamonu ma działanie pobudzające, jednak nie wpływa negatywnie na układ krążenia czy pracę serca. Pomaga naszemu organizmowi w wytwarzaniu większej ilości soków trawiennych odpowiedzialnych za lepsze trawienie. Oprócz wspaniałego smaku, herbata z kardamonem znana jest ze swoich właściwości odprężających, dzięki temu jest doskonałym wyborem dla osób pragnących się zrelaksować.

herbata-z-kardamonem

Czarna herbata z kardamonem o kojącym korzennym aromacie poprawia samopoczucie i daje uczucie ukojenia. W upominkowej puszce będzie doskonałym prezentem dla każdego miłośnika herbaty.

Herbata z dodatkiem zielonego kardamonu:

  • pomaga zmniejszyć bóle głowy i dodaje energii do wykonywania codziennych obowiązków,
  • łagodzi objawy niestrawności i przyśpiesza przemianę materii,
  • pomaga w detoksykacji całego organizmu,
  • herbata z kardamonem poprawia samopoczucie podczas przeziębienia i grypy (kardamon był używany od wieków ze względu na swoje właściwości rozgrzewające),
  • odświeża oddech i łagodzi infekcje jamy ustnej.

Jak zaparzyć herbatę z kardamonem

Herbata z kardamonem jest napojem bardzo uniwersalnym. Możesz zaparzyć klasyczną filiżankę czarnej herbaty z  kardamonem lub dodać mleko i cukier, aby stworzyć kremowe i aromatyczne indyjskie chai. Wybór należy do Ciebie. Jeśli chcesz uzyskać bardzo mocny napar w stylu bliskowschodnim zaparz ją w czajniczku, tak jak parzona jest herbata po turecku. Herbatę z kardamonem najlepiej spożywać na gorąco.

Sposób przygotowania

  • W czajniczku: do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę z kardamonem, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut.
  • Proporcje do parzenia herbaty z kardamonem w filiżance: 1 łyżeczka herbaty z kardamonem na filiżankę wrzątku, czas parzenia od 5 do 7 minut. Im dłużej zaparzamy herbatę tym będzie mocniejsza.

herbata-z-kardamonem

2.5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *